Zdravlje

Klivlendska klinika – Placebo pilula sprečava napade migrene kod djece

Napisao admin

Placebo pilula, u kojoj nema nikakvih aktivnih sastojaka, sprečava napade migrene kod djece i tinejdžera gotovo isto tako uspješno kao i za ovaj uzrast rijetki efikasni lijekovi, ukazuje jedna nova američka studija.


pilule (foto:cure.ba)

Tim sa medicinskog koledža u Viskonsinu, Milvoki, utvrdio je da samo dva lijeka, topiramat i trazodon, smanjuju učestalost migrenoznih glavobolja kod djece bolje nego placebo pilule i to u neznatnoj mjeri – razlika je samo ispod jednog napada migrene manje mjesečno, prenosi Reuters. 

Nijedan lijek dosad nije rigorozno testiran i odobren baš za prevenciju migrene kod djece, tako da ljekari moraju da se oslone na medikamente za odrasle, ističe vođa istraživanja Jeffrey Jackson. 

Analiza rezultata 21 istraživanja migrene kod djece je, međutim, pokazalo da je ova bolest kod njih drugačija nego kod odraslih ili bar da djeca drugačije reaguju na terapiju. 

“Roditelji bi trebalo da budu svjesni da naš izbor medikamenata nije tako dobar kakav bi trebalo da bude”, ističe Jennifer Bikel, stručnjak za glavobolju Dječije bolnice Mercy u Kanzas Cityju, u komentaru rezultata viskonsinske studije. 

Studija Jacksona i njegovog tima je utvrdila da uzimanje placebo pilule dovodi do smanjenja učestalosti napada migrene kod djece na tri mjesečno, sa ranijih pet do šest. 

Bikelova pretpostavlja da na male pacijente umirujuće djeluje sam odlazak ljekaru i njegova uvjeravanja da njihov bol nije posljedica nikakvog ozbiljnog zdravstvenog problema. 

Prema podacima Klivlendske klinike, u SAD oko dva odsto manje djece i 7 do 10 odsto starije djece i tinejdžera do 15 godina pati od migrene.

 

cure.ba

Komentari

komentara