Zdravlje

DOKTORICA UPOZORAVA Pet (potencijalno) opasnih promjena na tijelu zbog kojih morate hitno posjetiti ljekara

Napisao H. H.

Važno je da na vrijeme reagirate i simptome prijavite liječniku opće prakse koji će vas, prema kliničkoj slici, uputiti na daljnju specijalističku obradu

Pet (potencijalno) opasnih promjena na tijelu zbog kojih morate hitno posjetiti ljekaraPonekad naizgled bezopasni simptomi, poput nadutosti ili trnaca u prstima, mogu upućivati na ozbiljniji zdravstveni problem. Odlazak liječniku može spasiti život- piše 24sata.hr.

Važno je da na vrijeme reagirate i simptome prijavite liječniku opće prakse koji će vas, prema kliničkoj slici, uputiti na daljnju specijalističku obradu. Iznenadni i nagli gubitak kilograma bez da ste promijenili prehrambene navike ili se intenzivnije započeli baviti tjelovježbom pri vrhu je simptoma koje nikako se smijete zanemariti.

 

– Trebali biste registrirati koliki je gubitak kilograma i u kojem vremenu. Ovdje svakako treba provjeriti rad štitne žlijezde, obaviti osnovni fizikalni pregled, krvnu sliku te dobiti uvid u trenutačno stanje organizma i vidjeti koja je podloga gubitka kilograma – objašnjava nam dr. med. Neda Ferenčić Vrban, glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

 

Za žene je posebno opasno krvarenje poslije menopauze. Ginekolog bi vas u ovom slučaju trebao poslati na ultrazvuk ili uputiti specijalistu kako bi se isključila mogućnost tumora ili zadebljanje materične sluznice, tzv. hiperplazija endometrije. I stalno krvarenje, ovisno o lokalizaciji krvarenja, ozbiljan je simptom koji nikako ne smijemo zanemariti.

 

– Na primjer, krv u urinu može govoriti o tumorskom procesu u mokraćnom sustavu, krv iz bradavice dojke može govoriti o raku dojke, a kod žena obilno i nepravilno krvarenje također treba registrirati i javiti se liječniku – naglašava Neda Ferenčić.

 

Dugotrajno bolno grlo je simptom koji se često može povezati s promuklošću i kašljem koji su konstantni te vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima, a nisu posljedica prehlade ili alergije. I to zahtijeva što brži posjet liječniku kako bi se na vrijeme uklonila ili potvrdila sumnja na tumorsku promjenu u grlu. A kod svake, pa i najmanje promjene na vašim madežima treba se obratiti izabranom liječniku koji će vas uputiti dermatovenerologu. Uvijek se temeljito gleda promjena veličine, boje, izbočenja madeža i promjena na samim rubovima.  – Dermatovenerolog će prvo pogledati madež fizikalnim pregledom, a kod bilo kakve sumnje i aparatom dermatoskopom. Za melanom (rak kože) izuzetno je bitno što ranije otkrivanje jer je to vrlo važno za izlječenje – zaključuje dr. Nela Ferenčić Vrban.

 

Top 5 promjena na tijelu zbog kojih odmah trebate otići na pregled:

 

Izrasline/kvržice

 

Svaki limfni čvor veći od 1 cm koji može, ali i ne mora biti bolan, a javlja se najčešće u pregibima (pazušna jama, prepone), zahtijeva pregled liječnika. I tvrde izrasline na dojci znak su za uzbunu.

 

Promuklost i kašalj

 

Uzroci kroničnog kašlja mogu biti kronični bronhitis, postnazalni iscjedak, posljedica infekcije dišnog sustava. Kod tumora grla simptomi se kombiniraju s mršavljenjem i noćnim znojenjem.

 

Veća promjena probavnih navika Zabrinutost se treba javiti kad dođe do odstupanja od svakodnevnih navika. Kronični proljev, kao i opstipacija, zahtijevaju, uz fizikalni pregled, i snimku abdomena te kolonoskopiju.

 

Smetnje mokrenja

 

Kod učestalog mokrenja, peckanja, svrbeži te krvi u mokraći pregledom se mora isključiti upalni proces te isključiti intolerancija na glukozu, a daljnjim pretragama i mogući tumorski proces.

 

Bol

 

Perzistirajuća bol koja se ne povezuje uz ozljede ili upale, a kod žena predmenstrualni – menstrualni sindrom svakako zahtijeva pregled kod liječnika. Bitno je i  koliko bol traje te kako se širi, kaže dr. Ferenčić.

 

Lomljivi nokti 

 

Nokti mogu ocrtavati puno o našem zdravlju i trenutačnoj prehrani te pokazati jesmo li anemični. Primijetite li da se nokti počinju uvijati prema jagodici prsta, možda biste mogli imati problema sa srcem ili disanjem, kažu stručnjaci.

 

Trnci u prstima

 

Jedan od mogućih uzroka trnjenja prstiju je i reumatoidni artritis, no treba znati da zapravo sve što ometa živčani impuls iz vratne kralježnice može uzrokovati trnjenje ili gubitak osjeta. Mogući uzroci su i dijabetes, nedostatak B12 vitamina ili problemi sa štitnjačom.

 

Vrtoglavica

 

Vrtoglavica često može biti vrlo nejasan simptom koji mnogi ignoriraju. Može upozoravati na probleme srednjeg uha ili čak osteoartritis u vratu, a ako uz vrtoglavice osjećate i lupanje srca te zadihanost, moguće su srčane bolesti.

 

Komentari

komentara