Zdravlje

BLIŽI SE KRAJ REKORDNO VRUĆEM LJETU, ALI… : Zoran Vakula otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na jesen i zimu

Napisao A. K.

Klimatološkim računanjem ljeto završava sljedeći četvrtak, dok kalendarski, odnosno astronomski ove godine traje do 22. rujna. No, ono što je sigurno jest da ćemo se s visokim temperaturama pozdraviti već u ponedjeljak.

Posljednji toplinski val u Hrvatskoj pogodit će nas još ovaj vikend, a iako ćemo vrućih dana zasigurno imati u rujnu, oni nam neće zadavati glavobolje kao proteklih mjeseci.
Premda za konačne analize treba još tjedan dana već sada se može tvrditi kako će, nakon svih temperaturnih rekorda i novih koji će se tek otkriti kada se prikupe i analiziraju sva mjerenja, ovo ljeto biti jedno od najtoplijih u povijesti mjerenja – gotovo diljem Hrvatske s klimatološkom ocjenom “ekstremno toplo”. Blizu rekordnog iz 2003. godine, ali vrlo vjerojatno ne i toplije od njega, navodi za HRT Zoran Vakula.
U Dalmaciji i dalje suša, ali veća mogućnost sporadičnih pljuskova
Osim ekstremnih vrućina, srednju i južnu Dalmaciju ove je godine pogodila i suša koja je negativno utjecala na biljni i životinjski svijet te posebno na poljoprivredne kulture.
EKSTREMNA SUŠA I POŽARI UNIŠTAVAJU DALMACIJU: Masline i vinogradi na rubu opstanka: ‘Kao da je došao sam Lucifer’
Iako će obilnije oborine zaobići Dalmaciju i u narednim tjednima, povećava se vjerojatnost za sporadične pljuskove.
Prema trenutačnim dugoročnim prognozama znatnije količine oborine neće biti ni u rujnu ni u listopadu, posebice u južnijim hrvatskim krajevima. No, to će se promijeniti u studenom, a poglavito u prosincu i siječnju, kada je prilično velika vjerojatnost izraženije ciklonalne aktivnosti u našem dijelu Europe, s kojom bi zamjetnije oborine trebalo biti diljem Hrvatske.
Zima nešto toplija od prosjeka
Prognoze srednje temperature zraka za sljedeće mjesece i sezone kod različitih kompjutorskih modela koji u svijetu izračunavaju dugoročne prognoze su manje jedinstvene nego inače, osobito za ovu jesen. I dok ECMWF upućuje na zaključak o vjerojatnijem, u većini Hrvatske čak uz više od 80 % – pozitivnom odstupanju od prosječne sezonske temperature, posebice zbog topline u rujnu i listopadu, neki drugi modeli to odstupanje smanjuju.
No, prema svima je vjerojatnost dugotrajnog hladnog razdoblja iznimno mala.
Sličan zaključak rezultat je analize i srednje temperature zime, za koju je umjerena, u dijelovima Hrvatske i velika vjerojatnost da će biti barem malo toplija od prosjeka. Izgledi za ponavljanje hladnoće slične onoj u ovogodišnjem siječnju iznimno su mali. Ali postoje. Ovo je ipak samo prognoza. I to dugoročna, podložna promjenama, piše Vakula.

net.hr

Komentari

komentara