Zdravlje

IAKO OVO SVI RADIMO, LJEKARI UOPŠTE NE PODRŽAVAJU: Evo sa čim NE SMIJETE piti LIJEKOVE!

Napisao H. H.

Ako ujutru pijete čašu soka od recimo jabuke, naranča ili grejpfruta, to može da bude dobar izvor vitamina C. Nikako, međutim, nemojte da pijete lijekove sa sokovima, jer možete sebi više odmoći nego pomoći.

Istraživanja su pokazala da sok od grejpfruta dramatično snižava apsorpciju određenih lijekova, kao što su lijekovi za liječenje srčanih oboljenja i lijekovi za lečenje nekih oblika raka.

Naučnici sa Univerziteta zapadnog Ontarija u Kanadi otkrili su da osobe koje uzimaju tzv. antihistaminike, lijekove koji se najčešće koriste protiv raznih oblika alergije, sa sokom od grejpfruta – uspjevaju da iskoriste svega 50% leka u poređenju sa osobama koje taj lijek uzimaju sa vodom.

Dr Dejvid Bejli (David Bailey) pronašao je da sok od grejpfruta, sok od jabuke i sok od naranče sadrže supstancu koja blokira apsorpciju određenih lijekova iz želuca.

Dr Bejli je još pre 20 godina takođe utvrdio da sok od grejpfruta povećava apsorpciju određenih lijekova, što može da dovede do predoziranja lijeka sa svim posljedicama. On smatra da pacijent treba da porazgovara sa svojim ljekarom ili apotekarom o tome da li određeni lijek sme da pije sa voćnim sokom umjesto sa vodom.

Komentari

komentara