Zdravlje

Prirodni lijekovi za čir na želucu

Napisao H. H.

Čir je ustvari otvorena rana koja se nalazi na sluzinici želuca.

Čir je ustvari otvorena rana koja se nalazi na sluzinici želuca, a zbog kiselina koje se tamo nalaze i iritiraju ovu ranu, on može osobi zadati prilične probleme..

Mučnina, slab apetit, probavne smetnje i bol samo su neki od simptoma poznatih mnogima: čira na želucu i dvanaestercu. Zvan i gastrični ulkus, čir je povreda ili mana sluznice želuca. Krivac za nastajanje čira je još uvijek nepoznat.

Mogući uzročnici su višak želučane kiseline, infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), ali i različiti lijekovi protiv bolova.

Aktivni čir na želucu manifestuje se kao bol, obično u gornjem dijelu stomaka, malo ispod prsnog koša. Nerijetko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja. Budući da čirevi mogu iznova da se javljaju i postanu hronični problem ili pak dovesti do brojnih ozbiljnih komplikacija, važno je odmah početi s liječenjem.

Umjesto da slijedite najčešće, opšteprihvaćene načine liječenja čira, koji mogu uzrokovati komplikacije i štetne nuspojave, probajte ovih 7 prirodnih lijekova.

Predstavljaju sigurnu i neškodljivu alternativu u tretmanu ove neugodne bolesti.

1. Med

Med posjeduje niz ljekovitih svojstava, a posebno je učinkovit pri liječenju čira. Glukozna oksidaza, enzim u medu, proizvodi vodonikov peroksid koji ubija štetne bakterije koje mogu doprinijeti razvoju čira.

Tu su i druge antibakterijske tvari u medu od cvjetova iz kojih pčele skupljaju pelud, što povećava učinkovitost meda u eliminisanju bakterija. Dvije kašike dnevno prikladna su doza kod većine vrsta meda.

Kad se stanje s čirom popravi, jedna kašika dnevno u pravilu je dovoljna.

2. Banane

Spojevi fitoindosidi u sušenim, nezrelim bananama povećavaju količinu sluzi u probavnom traku. Sluz stvara snažan zaštitni sloj koji pomaže liječenju čira te spriječava njegov nastanak.

Banane sadrže i polisaharide topive u vodi, iste spojeve koji se koriste u jednom farmaceutskom lijeku protiv čira. U svrhu liječenja čira, najbolji rezultati postižu se s bananom u prahu.

Kako biste napravili bananu u prahu, ogulite jednu ili više banana te ih narežite na tanke kriške. Stavite ih na sunce, u rernu ili dehidrator hrane te ih temeljno osušite. Kada se osuše, sameljite ih u fini prah.

Pomiješajte dvije kašike praška s jednom kašikom meda. Uzimajte ovu smjesu triput dnevno: prepodne, poslijepodne i prije spavanja.

3. Sok od kupusa

Dokle god imate dovoljno korisnih bakterija u tijelu, loše će bakterije biti pod kontrolom, što će smanjiti rizik od čira. Jedan od najboljih načina opskrbe probavnog trakta sa što više dobrih bakterija jest redovit unos fermentiranih namirnica.

Namirnice kao što su domaći kiseli kupus, jogurt i ukiseljeno povrće pomažu pri održavanju ravnoteže dobrih bakterija u vašim crijevima. No, kada je riječ o liječenju čira, najučinkovitiji je sok od svježeg kupusa. Decenijama prije pronalaska antibiotika, sok od kupusa uspješno se koristio za spriječavanje ili liječenje čira na želucu i dvanaesniku.

Jedna je studija pokazala da sok od kupusa dovodi do izliječenja u preko 92 posto slučajeva, dok konvencionalne terapije imaju učinkovitost od samo 32 posto.

U ovoj su studiji pacijenti primali dozu od samo 50 ml sirovog soka od svježe ceđenog kupusa. Kupus je takođe pouzdan izvor vitamina C, kojeg bolesni od čira imaju premalo u želučanim sokovima.

Ako imate čir, kupusov je sok siguran, učinkovit i jeftin lijek.

4. Bijeli luk

Istraživanja o preventivnim i terapeutskim prednostima bijelog luka u kontinuitetu rastu. Čini se da bijeli luk može držati bakteriju Helicobacter pylori pod kontrolom. Istraživači iz Istraživačkog centra Fred Hutchinson otkrili su da bijeli luk ostvaruje specifično antimikrobno djelovanje protiv H. pylori.

Prekomjerno razmnožavanje ove bakterije pogoduje razvoju čira na želucu.

5. Feferoni

Suprotno onome što mnogi ljudi vjeruju, ljuti feferoni ne uzrokuju čir na želucu, nego, naprotiv – spriječavaju njegov nastanak! To je posljedica činjenice da feferoni aktiviraju mehanizme koji štite sluznicu želuca.

Istraživanja u Mađarskoj pokazala su da je kapsaicin, aktivni sastojak feferona, smanjio količinu kiseline u želucu, dok je u isto vreme povisio volumen zaštitnih sokova. Kapsaicin je posebno djelotvoran u zaštiti želuca od ulceracija uzrokovanih alkoholom i nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Stoga, ako ste zakleti protivnik feferona zbog uverenja da uzrokuju čir, vrijeme je da ih vratite u prehranu, ali ovaj put kao učinkovit lijek.

6. Sladić

Nekoliko istraživanja pokazalo je da deglicirizirani sladić (DGL) djeluje slično cimetidinu, lijeku protiv čira na želucu i dvanaesniku.

Čini se da ovaj oblik sladića potiče želudac i creva na proizvodnju zaštitne sluzi. To je vrlo korisno za svakog korisnika lijekova koji pospešuju nastanak čira kao što su aspirin, derivati kortizona ili nesteroidni protuupalni lijekovi.

Međutim, da bi bile učinkovite, morate prožvakati tablete sladića prije gutanja.

Preporučuju se dvije tablete od 380 mg tri puta na dan između obroka.

Potražite tablete sladića u trgovinama zdrave hrane.

7. Vitamin E

Doktori s Kijevskog medicinskog instituta izvjestili su da je 300 mg vitamina E dnevno izliječilo peptični ulkus kod 28 pacijenata. Čirevi su pod uticajem vitamina E nestali unutar 4 do 6 dana.

Pacijentima koji su uzimali vitamin E porasla je razina bjelančevina u zidovima crijeva. Ujedno, oni su tokom terapije dobili 1,5 do 3 kg, dok kontrolna grupa pacijenata nije zabilježila nikakvo povećanje tjelesne težine, piše “Espreso“.

Komentari

komentara