Zdravlje

DROGA ILI LIJEK A KAŽU DA LIJEČI: Evo kako marihuana zaista djeluje na zdravlje pušača!

Napisao H. H.

Osobe koje puše marihuanu u triput su većoj opasnosti da umru od posljedica visokog tlaka u usporedbi s onima koje nisu nikad konzumirale ovu vrstu droge, tvrde znanstvenici s američkog državnog Sveučilišta Georgia te ističu da se opasnost povećava sa svakom novom godinom pušenja.

Rezultati su to studije u koju je bilo uključeno oko 1200 osoba. Poznato je da je nekoliko američkih saveznih država legaliziralo marihuanu, a još ih nekoliko kani to učiniti. U brojnim je saveznim državama njezina upotreba dekriminalizirana.

“Potpora slobodnoj upotrebi marihuane djelomično je rezultat informacija po kojima osušeni cvijet konoplje može biti koristan kada se koristi u medicinske svrhe i u tom je slučaju vjerojatno neškodljiv”, rekla je Barbara Yankey, jedna od autorica studije.

Poznato je da se marihuana koristi u medicinske svrhe, primjerice kod liječenja glaukoma, no zna se i da ta biljka sadrži oko 400 hemijskih tvari od kojih neka djeluju antibakterijski, neka opuštaju, a neka mogu uzrokovati halucinacije. Glavni sastojak kanabisa je psihoaktivna tvar THC (delta-9-tetrahidrokanabinol).

Osim toga: “Marihuana stimulira simpatički živčani sustav te povećava broj otkucaja srca, krvni pritisak i potrebu za kisikom”, objasnila je Yankey.

Znanstvenici koji nisu sudjelovali u istraživanju smatraju da istraživanje treba ponoviti, no da i postojeći razultati izazivaju zabrinutost.

Komentari

komentara