Zdravlje

NAKON PLAVOG KITA UPOZORAVA SE NA MORBIDNU SMS PORUKU: Širi se zastrašujuća priča o ubijenom djetetu, te upućuju prijetnje primaocu da ga čeka ista sudbina!

Napisao A. K.

– Molimo Vas da obratite pažnju i pridate važnost ovome. Kontrolišite poruke koje vaša djeca primaju i šalju i razgovarajte s djecom o tome…

 

Nakon igrice “Plavi kit”, putem SMS poruka širi se nekoliko verzija zastrašujuće priče o djetetu koje šalje poruku i govori da je mrtvo već nekoliko dana i opisuje kako su ga ubili, ko ga je ubio (vrlo brutalni, morbidni opisi), te upozorava primaoca poruke da će biti ubijen na isti način čim zaspi tu noć ako ne proslijedi poruku na brojeve najmanje 15 prijatelja, navodi se u upozorenju roditeljima Psihološkog centra “Sensum” iz Livna.

 

– Molimo Vas da obratite pažnju i pridate važnost ovome. Kontrolišite poruke koje vaša djeca primaju i šalju i razgovarajte s djecom o tome. Objasnite djeci da ih niko neće doći ubiti ako ne šire te poruke, da je cilj samo zaplašiti ih, ali da to nije smiješno ni zabavno i da ne smiju svojim prijateljima prosljeđivati nikakve slične poruke. Ovi lanci su jako morbidni i bitno je da reagujete jer se šire nevjerojatnom brzinom – navodi se u apelu koji je i posredstvom društvene mreže Facebook uputio Psihološki centar “Sensum”.

 

Prije nekoliko mjeseci javnost u BiH upozorena je i na pojavu videoigre “Plavi kit“, koja kruži Internetom u zemljama u okruženju i u kojoj se djeca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo.

 

Policija je apelirala na sve građane da ukoliko se sretnu sa takvom igricom to odmah prijave policiji.

(Blic.rs)

Komentari

komentara