Zdravlje

Dječak (9) je sam pobijedio HIV, bez lijekova

Napisao A. K.

Dječak je vrlo kratko nakon rođenja uzimao lijek no već 8 i pol godina nema HIV. Doktori kažu da je ovakav slučaj zaista rijedak. Lijek koji bi potpuno izliječio HIV i dalje ne postoji.

Dječaku (9) iz JAR-a je HIV dijagnosticiran kada je bio star samo mjesec dana. HIV mu je u remisiji već osam i pol godina s tim da dječak ne pije lijekove. To je prvi takav slučaj u Africi i treći slučaj u svijetu. Dječaku su nakon dijagnoze davali terapiju, ali su ubrzo prestali i otada mu prate stanje.

Testovi su 2015. godine pokazali da je HIV u remisiji odnosno virus se u krvi ne može detektirati standardnim testovima. Doktori kažu da je ovakav slučaj zaista rijedak. Lijek koji bi potpuno izliječio HIV i dalje ne postoji. Prvi slučaj remisije virusa bio je kod bebe koja se rodila 2010. godine u Mississippiju. I ona je kao dječak iz JAR-a u vrlo ranoj dobi dobila antiretrovirusni lijek, piše “CNN”.

Godine 2015. objavljen je slučaj tinejdžera iz Francuske čija je majka bila HIV pozitivna. Mladić ima danas 20 godina. Lijek je dobivao do šeste godine života i danas je zdrav, prenosi “24sata“…

Komentari

komentara