Zdravlje

PIJETE VODU IZ FRIŽIDERA? Evo zašto je to VELIKA GREŠKA u vašem životu

Napisao H. H.

Tropske vrućine ovih dana teško padaju i zdravim ljudima, a pogotovo hroničnim bolesnicima, međutim portparolka Hitne pomoći Nada Macura kaže da nema ekstremo povišenog broja poziva u odnosu na prethodne godine.

Macura savjetuje unošenje što više tečnosti

– Treba izbegavati izlazak na sunce između 11 i 17 časova, te su oni koji odlaze na posao u prepodnevnim časovima kada je hladnije, u pravoj blagodeti – rekla je Macura.

Ona je dodala da je najbitnije unositi što više vode, ali ne ledene, već treba piti hladnu vodu iz česme. Dodala je i da je limunada bez šećera napitak koji najefektnije može da osvježi organizam, a ljudima koji se mnogo znoje preporučuje da dnevno unose 2-3 litre mineralne vode sa natrijumom.

– Osim unošenja tečnosti i izbegavanja direktnog uticaja sunčevih zraka, potrebno je nositi komotnu odeću svetlih boja, napravljenu od prirodnih materijala, kao i koristiti kreme sa zaštitnim faktorima, ne samo na plaži već i svakodnevno, po gradu – dodala je Macura,prenosi Blic.

Ona je naglasila i da postoji velika opasnost od tegoba sa odloženim dejstvom. Naime, ljudi se sunčaju tokom cijelog dana, kada im postane prevruće rashlade se tako što uđu u vodu, i nakon što osjete olakšavajuću prijatnost, misle da su se zaštitili od toplotnog udara. Međutim, u večernjim časovima mogu da se jave drhtavica, jeza, mučnina, glavobolja i povraćanje, ili čak gubitak svijesti i pregrijavanja organizma.

– Potrebno je voditi računa o brzoj hrani jer je meso na ovim temperaturama lako kvarljivo, pa pazite gde i šta jedete. I ne mogu da naglasim koliko je bitno prati ruke što češće. Treba jesti što više ribe, voća, povrća, sireva, maslinovog ulja, generalno mediteranske kuhinje – zaključila je ona.

Komentari

komentara