Zdravlje

SJEDITE PREKRŠTENIH NOGU? Niste ni svjesni kakve STRAŠNE POSLJEDICE to ima po zdravlje!

Napisao H. H.
Sjedenje prekrštenih nogu toliko je uobičajena praksa, posebno pripadnicama nježnijeg pola, da niko i ne razmišlja o štetnim posljedicama koje ima na zdravlje.

Taj položaj izgleda elegantno i seksi, a povezuje se sa ženstvenošću. Ali, previsoka je cijena ženstvenosti ako tako zaustavljate cirkulaciju u nogama.

Ovo su najčešći problemi ljudi koji često sjede s prekrštenim nogama:

 

Paraliza peronealnog nerva

Ovo stanje rezultat je sjedenja u istom položaju po nekoliko sati. Osim toga, držanje tijela u bilo kom istom položaju tokom dužeg razdoblja vodi ovoj vrsti paralize. Studija je pokazala da je najrizičnije upravo sjedenje prekrštenih nogu.

noge-prekrstene

 

Visok pritisak

Sjedenje na ovaj način dokazano povećava krvni pritisak. Čak i ako nemate problema s visokim pritiskom, izbjegavajte prekrštanje nogu radi boljeg zdravlja i prevencije eventualnih kasnijih problema s cirkulacijom.

 

Neravnoteža karlice

Dugotrajno sjedenje gde jedna noga visi preko druge dovodi do skraćivanja unutrašnjeg butnog mišića i izduživanja spoljašnjeg.

Paukove vene

Imate li naviku dugo da sjedite prekrštenih nogu, šanse od razvijanja varikoznih vena mnogo su veće. Iako je to, prije svega, stvar genetskih predispozicija, postoji rizik od upale komprimiranih vena. U krvnim sudovima postoje maleni ventili koji sprječavaju krv da teče u suprotnom smjeru.

Dok sjedite s prekriženim nogama, raste pritisak na vene i usporava se krvotok. Krvne žlijezde se sužavaju i postepeno oslabljuju pa i krv počinje teći u pogrešnom smjeru. Zbog toga se krv može izlivati u noge, a vene oticati.

 

Komentari

komentara