Zdravlje

“Želim na ovo da upozorim druge koje se odluče…” – Pogledajte šta je rutinska operacija uradila od lijepe žene (FOTO)

Napisao admin

Na slikama s vjenčanja vitalna Debby Harvey sijala je od sreće, ali nekoliko mjeseci kasnije, rutinska histerektomija ju je postarala preko noći za 10 godina, ostavljajući joj upale obraze i klimave zube. Što je još gore, dramatične posljedice operacije zamalo su uništile njen brak.


Debby (49) je postala depresivna zbog svog uništenog tijela, a sada joj je žao što je uopšte otišla na operaciju.

Postupak je trebao olakšati bolne mjesečnice, ali je unakazio njeno tijelo. Njena plava kosa počela je opadati u pramenovima, u nekoliko dana ispala su joj 4 zuba, obrazi su “upali”, a desni se povukle.

– Nisam tašta osoba, ali bila sam totalno nepripremljena da ću ostariti tako brzo i dramatično, naročito jer sam se tek udala. Bila sam tako očajna, da sam predlagala mužu da me ostavi. Pokajala sam se što sam otišla na operaciju. Nisam više ista osoba, ali morat ću prihvatiti osobu koju vidim u ogledalu.

Prije dvije godine, samo 6 mjeseci nakon što se udala za Charlija (47), doktor joj je predložio operaciju zbog paralizirajućih menstrualnih bolova koje je godinama podnosila. Patila je još od tinejdžerske dobi, ali su joj doktori rekli da će biti lakše kad rodi djecu. Ali i nakon što je rodila troje djece u prvom braku, Sarah (30), Jamie (26) i Rob (23), ništa se nije promijenilo.

Probala je vježbati, mijenjati način ishrane, ali ništa nije pomoglo. Tada joj je doktor predložio hiserektomiju.

– Moja porodica bila je kompletna, tako da je imalo smisla. Pitali su me želim li da odstrane i jajnike, radi prevencije raka, i ja sam pristala.

Upozorili su je da će ući u ranu menopauzu, ali nije znala kakve fizičke posljedice može očekivati.

– Da sam znala šta će se dogoditi, odustala bih od operacije i dalje trpjela bol. Moj muž je dvije godine mlađi od mene, a ja sam uvijek bila ponosna na svoj izgled. Ljudi su uvijek mislili da je on stariji, što je bio veliki kompliment za mene. Život je bio divan.

Ali sve se promijenilo u julu 2009. godine, nakon operacije. Otpuštena je iz bolnce nakon četiri dana, osjećala se grozno, poput starice. Jedva se kretala, trebala je čak pomoć da sjedne u auto.

Sljedeće jutro uslijedio je šok kad je shvatila da joj se većina zuba klima.

– Nisam se prepoznala u ogledalu, izgledala sam starije 10 godina.

Hitno je otišla kod zubara koji je dijagnosticirao paradontitis, i bez obzira na lijekove, narednih dana je izgubila četiri zuba.

– Gubitak zuba promijenio je i oblik mog lica, svaku put kad bih se pogledala u ogledalo, izgledala sam sve starija. Zubar mi je objasnio da je operacija izazvala poremećaj hormona.

Ali nije sve ostalo na tome, kosa je počela opadati u pramenovima, a koža je postala suha i smežurana. Počela se i debljati bez obzira što je pazila na ishranu i bila na dijeti.

Tačno na prvu godišnjicu braka, a šest mjeseci nakon operacije, rekla je mužu da mu je bolje bez nje i da ode.

– Bila sam tako depresivna zbog svega što se dogodilo, od lijepe mladenke sam se pretvorila u babu. Nisam mogla shvatiti zašto bi ostao sa mnom, nisam bila žena koju je oženio.

Trebalo joj je dvije godine da počne sticati samopuzdanje. Šteta je već bila učinjena, ali je znala da se mora promijeniti prije nego izgubi sve.

– Sve vrijeme je Charlie bio divan i dao mi je snagu da izdržim i prihvatim sve što se dogodilo.

– Histerektomija je zaustavila bol, ali je prevelika cijena, svaki dan žalim zbog svoje odluke. Drugim ženama može biti spas, i ja samo želim da ih upozorim na posljedice, tako da budu spremne. Ja nisam bila.

doznajemo.com

Komentari

komentara