Zdravlje

Veliki broj žena ne zna da ima miome: Evo koliko su opasni i kako da se zaštitite

Napisao H. H.

Miomi su benigne izrasline koje se pojavljuju na spoljašnjem delu materice, a uglavnom se javljaju kod žena koje završavaju svoj reproduktivni period.

U Beogradu je u toku 61. Ginekološko-akušerska nedelja. Više stotina ginekologa iz zemlje i inostranstva naredna tri dana učestvuje na predavanjima. U fokus stručne javnosti stavljen je problem sa kojima se u životu suočava gotovo svaka treća žena, mioma.
Prof. dr Aleksandar Stefanović direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS kaže da je tokom svog života ssvaka treća ili četvrta žena imala miome, srećom u 50% slučajeva ne popkazuju simptome i ne smetaju ženama. Ali ima ih rzličitih veličina od par mm do 20-30kg.”

Radi se o dobroćudnim tumorima koji na srecu ne ugrožavaju život.
“Oni predsatvljaju problem, pritisak, izazivaju krvarenje. Moraju se hirurški odstranjvati. Teške su operacije kada miom dosegne ogromne veličine”.

Glavni simptomi su obilna krvarenja i produžena krvarenja, koja se nadovezuju na menstrualne cikluse. Ta bolest se najčešće javlja kod žena u reproduktivnom dobu, ređe u postmeuopauzi.

Ukoliko se intervencija ne uradi na vreme, mogu da sprece zatrudnjivanje.

Korisne savete svim ženama dao je doktor u emisiji “150 minuta”, koju možete pogledati u nastavku.

Komentari

komentara