Zdravlje

Apsurdi naše države Uprkos efikasnom lijeku, metastatski melanom ‘smrtna presuda’ za oboljele u FBiH

Napisao H. H.

Oboljeli od jednog od najzloćudnijih i najagresivnijih tumora – metastatskog melanoma, raka kože, u Federaciji Bosne i Hercegovine „osuđeni su na smrt“, upozorava struka, ali i pacijenti

Dr. Fikret Operta, direktor Doma zdravlja u Varešu, prije nekoliko godina saznao je da boluje od metastatskog melanoma. Šok od izrečene dijagnoze bio je, kako tvrdi, tek uvod u još gori šok – da adekvatna terapija ne postoji u FBiH, odnosno da lijek može potražiti u inostranstvu i to o vlastitom trošku, piše Deutsche Welle.
„Lijekovi za liječenje melanoma nisu skupi za fondove zdravstvenog osiguranja, a nisu na listama u FBiH, pa se pitam kako je to moguće, a da pri tome nije osigurano liječenje u inostranstvu”?, kaže Operta i naglašava da je terapija, u prosjeku oko 350.000 konvertibilnih maraka godišnje, preskupa za prosječnog bh. građanina. Srećom, dodaje, u pomoć mu je priskočila familija u Njemačkoj, gdje se liječi suvremenom imuno-terapijom, pa je već ‘nadživio’ prosjek preživljavanja oboljelih u FBiH.
Dr. Maja Banjin, klinički onkolog, kaže da je za nju kao liječnicu, najgore saopćiti pacijentu da mu ne može pomoći, premda pomoć negdje postoji. Posebno je teško kada se radi o mladim pacijentima.
„Frustrirajuće je za ljekara da zahvaljujući vremenu u kojem živim i dostupnoj nauci, na žalost, ja nemam oružje kojim mogu pružiti život. Ja imam znanja o terapiji koja nudi život, no zahvaljujući prostoru na kojem živim, ja to ne mogu ponuditi pacijentu”, kaže dr. Banjin za Deutsche Welle. Adekvatno liječenje oboljelima od melanoma, dodaje Banjin, nije dostupno u FBiH jer nijedan od inovativnih lijekova koji se nalaze na listama Američkog udruženja onkologa i u europskim onkološkim vodičima, „nije na listi dostupnih lijekova u FBiH”.
„To je razlog povećane smrtnosti pacijenata i kao posljedicu toga imamo činjenicu da pacijenti oboljeli od metastatskog melanoma u FBiH žive tri i po puta kraće nego pacijenti u Europi”, upozorava dr. Banjin i dodaje da se razlike vide i u postotku preživljavanja oboljelih od 36 mjeseci, gdje je u FBiH taj postotak 0, a u zemljama EU, na primjer, 45 posto.

 

Šokantna činjenica je i to, naglašava Banjin, da je jedini lijek za tretiranje metastatskog melanoma u FBiH Dakarbazin (Dacarbazine), koji se koristi još od 1975. godine. „Ja još uvijek jedino to mogu da ponudim svom pacijentu, a rezultat liječenja takvim lijekom je šestomjesečno preživljavanje”!
Pojašnjava da su se 2011. godine na inostranom tržištu pojavile „dvije linije inovativnih lijekova, kada se desila revolucija u terapiji metastatskog melanoma, kao imuno-terapija i kao target, odnosno ciljana terapija zasnovana na mutacijama gena, koja je namijenjena za otprilike 50 posto pacijenata”. Uz pomoć tih terapija, tvrdi dr. Banjin, liječenje metastatskog melanoma u svijetu je sve uspješnije i učinkovitije, pa se za tu zloćudnu bolest može reći da „iz smrtonosne prelazi u kroničnu”. BiH je, na žalost, daleko od toga.

 

„Na sve naše zahtjeve i pokušaje da dobijemo lijekove za pacijente u FBiH, nadležni su ostali gluhi i slijepi”, kaže dr. Banjin. Razlog „gluhoće i sljepoće” nadležnih svakako je i prekompliciran sistem, posebno u FBiH, gdje se zdravstveno osiguranje dijeli na kantonalni i entitetski nivo. U zdravstveni sektor u FBiH u prosjeku se, prema riječima Novke Agić, direktorice Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH, godišnje ulaže 1,6 milijardi konvertibilnih maraka. Od tog iznosa, tvrdi Agić, za osiguranje se izdvaja tek nekih 150 miliona, što je nedovoljno za osiguranje svih potrebnih terapija, a u startu nedostaje nekih 60 miliona. Jedna od posljedica toga je da na liste Zavoda u posljednjih pet godina nije dodan niti jedan citostatik, pa tako ni terapije za melanom.
Zavod se, tvrdi Agić, uporno obraća nadležnim organima, posebno upozoravajući na činjenicu da je broj oboljelih od teških, kancerogenih oboljenja u porastu i da je u FBiH već premašio cifru od 10,500. Dodaje, također, da se obraćala i federalnom Parlamentu, gdje ju je ozbiljno saslušao Dom naroda, dok političari Zastupničkog doma nisu bili pretjerano zainteresirani za zdravstvenu problematiku, pa nije bilo kvoruma da se usvoje neka predložena rješenja.
Problem u cijeloj BiH još uvijek predstavlja i jedinstvena stopa PDV-a na sve proizvode, pa tako i na lijekove, kao i razna carinska i druga davanja, kojih ni lijekovi nisu pošteđeni.
Predsjednik Odbora za zdravstvo Parlamenta FBiH, dr. Ibrahim Šišić, inače i sam klinički onkolog, priznaje da se problemi zdravstva uzimaju „kao naslijeđena stvar i slabo dopiru” do njegovih kolega u Parlamentu. Za probleme pacijenata sa malignim oboljenjima, tvrdi dr. Banjin, razumijevanja nekada nemaju ni njene kolege, pa često takve pacijente u startu smatraju „otpisanima”piše depo.ba

 

Komentari

komentara