Zdravlje

Protesti u Indiji – Umrla silovana djevojka, vlasti apeluju na mir (FOTO)

Napisao admin

Preminula mlada Indijka (23) koju je silovala i pretukla grupa muškaraca. Vlasti apeluju na građane da na miran način odaju poštu, obećavajući da će brzo preduzeti čvrste korake u cilju zaštite žena u toj zemlji.


Protesti u Indiji (Foto: AP)

Vlasti u Nju Delhiju pozvale su danas sugrađane da na miran način odaju poštu djevojci koja je preminula nakon silovanja i prebijanja u ovom gradu, čiji će centralni dijelovi zbog masovnih protesta koje je ovaj incident izazvao biti zatvoreni za javnost.

Komesar policije Niradž Kumar pozvao je sugrađane da održe mir u gradu i saopštio da neće moći da se priđe oblastima oko spomenika Kapija Indije u samom centru grada i 10 stanica metroa.

Šefica vlade u Delhiju Šejla Dikšit, takođe, je pozvala na mir i obećala je da će “vrlo brzo biti preduzeti čvrsti koraci” u cilju zaštite žena u indijskoj prestonici, javila je agencija Frans pres.

Indijku (23), koja je bila student, silovala su šestorica muškaraca u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi 16. decembra, a potom su nju i njenog pratioca pretukli metalnom šipkom i izbacili ih iz autobusa.

Ona je sinoć umrla u bolnici u Singapuru zbog teških povreda organa, a njeno tijelo će danas biti prenijeto u Nju Delhi.

“Uprkos naporima osmočlanog tima specijalista bolnice Maunt Elizabet da joj stabilizujuju stanje, ono se protekla dva dana neprekidno pogoršavalo”, saopštila je uprava bolnice i navela da je djevojka imala teške povrede, uključujući povrede mozga.

Stanovništvo širom Indije počelo je da izlazi na ulice kako bi joj odalo posljednju poštu, a policija je saopštila da će dozvoliti da se održe mirni protesti samo u nekim dijelovima prestonice, dok je stotine pripadnika organa reda raspoređeno na ulicama kako bi spriječilo izbijanje nasilja.

Premijer Indije Mahmohan Sing izrazio je duboku žalost zbog smrti djevojke nakon brutalnog napada, ističući da su protesti koje je ovaj slučaj izazvao “razumljivi”.

smedia

Komentari

komentara