Zdravlje

Zdravstvene koristi – Ovu hranu ne trebate jesti baš nikad

Napisao admin

Držite li se principa da kupujete sirove, neobrađene proizvode koje pripremate na jednostavan način i rijetko pržite, imate dobre šanse da u sebe unosite zdravu hranu. Uz to, trebate izbjegavati i ove namirnice.


hrana (foto:cure.ba)

Postoji hrana koja nema gotovo nikakve zdravstvene koristi, a predstavlja velik rizik za zdravlje. Ovu hranu ne trebate jesti baš nikad:  

1. Bijeli hljeb– rafinirano brašno 

Vitamina, minerala i vlakana tu gotovo da i nema. Pri preradi u brašno se dodaju i sastojci koji izbjeljuju brašno, a mogu djelovati štetno na štitnjaču i druge organe. Kupite brašno, ubacite mekinje i pecite hljeb kod kuće.  

2. Gotova (polugotova), konzervirana ili smrznuta jela 

Većina ovakvih obroka ima toliko konzervansa, soli, štetnih masti i drugih umjetnih sastojaka, kao što su umjetne arome, da ih je najbolje ne jesti.  

3. Bijela riža 

Integralne žitarice sadrže esencijalna vlakna, minerale i određene vrste masnoća koje pomažu pri mršavljenju. Bijela riža je zapravo oštećena i osiromašena riža, čija je jedina prednost kraće vrijeme kuhanja. Osim toga, baš poput bijelog brašna, bijela riža izaziva nagli skok šećera u krvi, koji djeluje negativno na metabolizam.  

4. Kokice iz mikrovalne 

Kokice pripremljene na starinski način su zdrave, ali one kupljene u posebnom pakovanju koje se stavlja u mikrovalnu sadrži kancerogene sastojke, poput diacetila, koji može oštetiti pluća.  

5. Prerađeno meso 

U prerađenom mesu uvijek ima nitrata i nitrita. Dodaci koji se stavljaju u suhomesnate i druge prerađene mesne proizvode, kao što su paštete, kobasice i razne salame, povezuju se sa srčanim bolestima i rakom. Ako jedete suho meso, držite se domaćih proizvoda.  

6. Proteinske, energetske pločice 

Često sadrže prerađene proteine soje, rafinirani šećer, hidrogeniziranu masnoću i druge štetne aditive koji dovode do hroničnih bolesti. Postoje i zdrave verzije energetskih pločica, ali da biste došli do njih morate pažljivo čitati popis sastojaka i razumjeti značenje.  

7. Margarin 

Hidrogenizirana ulja i margarin često se nalaze i u drugoj gotovoj hrani, kao što keksi i kolači. Izbjegavajte ih. Za razliku od popularnog mišljenja, čak su i maslac i druge životinjske masti, poput svinjske, zapravo, zdravije od margarina.  

8. Sojino mlijeko i sojini medaljoni kao zamjena za meso 

Pomama za sojom je besmislena ako imate na umu da je vaša ‘zdrava’ hrana, zapravo, genetski modificirana, što je slučaj s većinom soje na tržištu, prenosi Magazin. Osim toga, nefermentirana soja može narušiti razinu estrogena u organizmu.  

9. Dijetno – bilo što 

Izbjegavajte dijetne proizvode jer često sadrže umjetne zaslađivače, poput aspartama i sukraloze, koji se povezuju s neurološkim oštećenjima, probavnim i endokrinim problemima. Dijetalni proizvodi često sadrže jednako kalorija kao i normalni proizvodi, ali sadrže i druge sastojke. Pokazalo se da ne pridonose gubitku kilograma.

cure.ba

Komentari

komentara