Zdravlje

3 U 1 – Da li instant kafa iz kesice ubija?!

Napisao admin

Kafena kašika praška, vruća voda i napitak je gotov, ali… Umjesto ukusne kafe uglavnom dobijamo šećer, vještačke arome i masti…


kafa (foto:cure.ba)

Ekstrakti kafe ili instant kafa se naravno pravi od kafe, tako što se otopljive supstance iz kafe izdvoje, oduzme im se voda te tako nastaje koncentrat u vidu kuglica ili praška.

Za ovaj produkt postoje oštra pravila, zabranjeno je dodavati bilo što osim supstanci iz kafe. Ipak, neke instant varijante imaju drugačiji ukus od prave kafe, ali kome to ne smeta ima brzu alternativu za pravu kafu. U instant kafi se nalazi i kofein, osim ako namjerno nije izbačen i bez šećera i mlijeka ovaj napitak ima isto kalorija kao i normalna kafa.

Broj kalorija drastično raste ukoliko se radi o kapućino prašku. Pored kafe tu su i šećer i velika količina dodataka kao što su arome, biljne masti i stabilizatori. Iako šećer daje ugodan ukus ovom napitku, daje mu i dodatne kalorije.

Istraživanje njemačkog Stiftung Warentest je pokazalo da u istant kapućinu može biti i do 60 odsto šećera ili u 200 ml napitka 4 kocke šećera. Ukoliko proizvođač na pakovanju napiše da prašak sadrži sirup glukoze, laktozu, glukozu… radi se o šećeru.

U EU su proizvođači primorani ne samo da objave sve sastojke produkta, nego da ih poređaju po njihovom kvantitetu. Ukoliko onda na pakovanju šećer stoji pri vrhu liste, znači da ga ima previše.

U prašku su i druge supstance, kao one što dovode do stvaranja mliječne pjene, zatim one koje daju ukus (vanile, lješnika, karamele…) i mogu u sebi sadržati aromatizovane šećerne sirupe. 

Kofeina gotovo da nema

Stvarni glavni sastojak kapućina, espresa ili jake crne kafe, uglavnom nedostaje u ovim instant napitcima. Umjesto toga, proizvođači miješaju prašak sa instant kafom i tako nastaje prašak koji ima jako mali procent kafe. Neka testirana instant kapućina imaju toliko malo kofeina da se on praktično ne osjeti.

Late makijato i ledene kafe instanti imaju još više kalorija, jer sadrže još više masti. Pored toga, mnogi prašci ledene kafe se miješaju sa mlijekom, tako da se na kraju ima još više kalorija.

U svakom slučaju, u zavisnosti od toga koliko praška stavite u svoju šoljicu, uzimate više ili malo manje kalorija. Ukoliko u taj instant napitak dodate i mlijeko, broj kalorija se još više povećava.

Zato je bolje da ukoliko pazite na količinu unesenih kalorija u tijelo, sami pravite svoj kapućino, da li sa espresom ili običnom kafom. Time vi odlučujete koliko mlijeka stavljate i da li ćete svoj napitak zasladiti šećerom ili ne, te kolikom količinom šećera.

I još jedna važna stvar, izbjegavate različite arome, stabilizatore i masti koji su sastavni dio instant napitaka, jer nikako nisu dobri po zdravlje.

cure.ba

Komentari

komentara