Zdravlje

Savjeti – Domaći lijekovi za suhe oči

Napisao admin

Previše sjedenja za računarom može učiniti da vaše oči postanu suhe i crvene. Čak i ako stavite u oči nekoliko kapi, one i dalje ostaju suhe. Sindrom suhog oka je stanje koje nastaje kada oči ne proizvode dovoljno suza da ostanu „podmazane“. Suze igraju značajnu ulogu u održavanju čistoće očiju, pružaju nam jasan vid i štite oči od prljavštine i infekcija. Evo nekoliko domaćih lijekova uz pomoć kojih ćete se osloboditi suhih očiju.


Oči (Foto: Cure.ba)

1. Omega 3 masne kiseline. 

Prema mnogim ORL doktorima, prehrana bogata omega-3-masnim kiselinama može pomoći da izliječite suhe oči. Masne kiseline pomažu u kontrolisanju DES (sindroma suhog oka). Dakle, uključiti namirnice koje su bogate omega-3-masnim kiselinama poput lososa i lanenih sjemenkama. 

2. Operite oči. 

Ponekad se suhe oči mogu izliječiti pranjem s hladnom vodom. Oči postaju umorne i suhe ako su izložene računaru ili TV zaslonu dugo vremena. Da biste spriječili pojavu suhih očiju, operite oči s hladnom vodom u kratkim intervalima.

3. Opustite svoje oči. 

Kada  vam postane teško gledati, možete oči opustiti stavljanjem hladnih obloga. Naprimjer, rashlađene kriške krastavice ili kriške sirovog krompira mogu biti od velike pomoći. Ovo je jedan od najčešćih domaćih lijekova za liječenje suhih očiju.

4. Odmorite. 

Ako morate sjediti za računarom ili laptopom dugo vremena, onda se preporučuje da uzmete pauze u kratkim intervalima. Možete pokušati nekoliko vježbi da opustite suhe oči. Postavite svoje hladne prste i rotirajte oči nježno da ih opustite. Ova vježbe liječi bol i učinkovit je lijek za suhe oči.

5. Kapi ružine vode. 

Ovo je još jedan domaći lijek za liječenje suhih očiju. Ulijte nekoliko kapi ružine vode u vaše oči. To ne samo da će očistiti vaše ooči od  čestica prljavštine, već će ih i održavati  hidratiziranim.

cure.ba

Komentari

komentara