Zdravlje

Masovna ubistva – U Americi se liječi svaki treći psihički bolesnik

Napisao admin

Iako još nije sa sigurnošću utvrđeno je li 20-godišnji masovni ubica Adam Lanza, počinilac masakra u Connecticutu, patio od neke psihičke bolesti, tragični događaj pokrenuo je nacionalnu raspravu o kvaliteti psihijatrijske skrbi u SAD-u.


Psihički bolesnik (foto: ilustracija)

Grupa istaknutih resornih stručnjaka traži od predsjednika Baracka Obame i članova Kongresa da hitno podrže poboljšanja u programima za mentalno zdravlje u cijeloj zemlji

Posljednjih godina Ameriku potresa niz masovnih ubistava. U Tucsonu je Jared Loughner 2011. godine otvorio vatru pred samoposluživanjem, ubio šest, a 13 osoba. Među ranjenima našla se i tadašnja kongresnica Gabrielle Giffords. Prošle godine, u julu, dvanaest je osoba poginulo u jednom kinu u Coloradu, a deseci su bili ranjeni.

Do masovnih je ubistava došlo u Kaliforniji, Wisconsinu, Minnesoti te saveznoj državi Washington. Nakon svakog od tih tragičnih incidenata, oni koji su poznavali ubice govorili su o njihovim ispadima bijesa, osjećajima usamljenosti i izolacije, čudnom ponašanju ili mentalnoj bolesti.

Ali nakon ubistva šestogodišnjaka i sedmogodišnjaka u Connecticutu, mnogi Amerikanci, uključujući i predsjednika Obamu, pozivaju na preispitivanje američkog sistema za mentalno zdravlje, javlja Glas Amerike.

Grupa stručnjaka za mentalno zdravlje i zloupotrebu droga uputila je pismo predsjedniku i Kongresu sa zahtjevom za usvajanje i sprovođenje trenutnih reformi zdravstvene politike te uvođenje novih mjera zaštite od nasumičnih činova nasilja.

Psiholog Ron Manderscheid, iz Nacionalne asocijacije okruga, koja predstavlja lokalne vlasti u SAD-u, na čelu je koalicije.

tportal

Komentari

komentara