Magazin

Istraživanje – Recept za savršen dan jedne žene

Napisao admin

Budući da žene svakodnevno balansiraju između posla, porodice i kućanskih poslova, lako je pomisliti kako bi savršen dan u njihovom životu izgledao tako da one ne rade ništa. No, novo istraživanje otkrilo je da je za savršen dan u životu žene potrebno samo malo više maženja.


Žena (Foto: Cure.ba)

Naime, naučnici su ispitali 900 žena prosječne dobi 38 godina o njihovim svakodnevnim navikama i osjećajima koje određene radnje u njima izazivaju kako bi se utvrdio izgled njihova savršenog dana. Žene priželjkuju osam sati neisprekidanog sna, 106 minuta intimnih odnosa i maženja, 98 minuta provedenih uz računar, te 82 minute druženja. Osim toga, žene je potrebno i 78 minuta relaksacije, 56 minuta shoppinga i 57 minuta razgovara na telefon. Istraživači su zaključili kako je raznovrsnost sadržaja bitna stavka pri određivanju stepena sreće, što objašnjava zašto lista sadrži i 68 minuta tjelovježbe, te 36 minuta rada, piše Index.hr.

Naučnici su istakli i da ih je zanimalo kako bi izgledao savršen dan kada se u obzir uzme činjenica da i najugodnije aktivnosti postanu manje poželjne ako ih radimo često i dugo.

Kad bi žene bile krajnje hedonistički raspoložene, 619 minuta na dan odvojile bi na partnere, 103 na druženje i 74 minute na opuštanje. Vrijeme ne bi provodile radeći, a svega bi dvije minute odvojile na kućanske poslove, dok bi druge dvije minute provele s djecom.

“Za vrijeme prvih sat vremena shoppinga raspoloženje je na vrhuncu i drastično opada tijekom petog ili šestog sata, što objašnjava činjenica da su određene aktivnosti privlačne jer ih radimo rijetko.”, stoji u Journal of Economic Psychology.

cure.ba

Komentari

komentara