Magazin

Govor tijela – Ruke otkrivaju emocije

Napisao admin

O nekoj osobi se može mnogo toga saznati ako se posmatraju njene ruke, odnosno njihovi pokreti. Ruke su savršen pokazatelj emocija i stavova svakog čovjeka, čak i kada nisu mnogo “nemirne”, govore više od riječi, kažu psiholozi.


Ruke (Foto: Cure.ba)

Ruke iza leđa – karakterističan je gest lidera i kraljevskih ličnosti, ali i policajaca dok nadziru određen rejon ili direktora škole koji šetaju školskim dvorištem i posmatraju pomno situaciju. Emocije vezane za ovaj gest su superiornost, samouverenost i moć. S druge strane, ako osoba iza leđa čvrsto drži zglob jedne ruke u drugoj, to može da otkrije frustracije i jaku samokontrolu. 

Dlanovi ispod brade – pozitivan gest koji se često koristi prilikom flerta. Karakterističan je za žene koje žele da privuku pažnju muškarca, tada one najčešće stave jedan dlan na drugi, a zatim naslone lice kao da ga ponude na poslužavniku. 

Preplitanje prstiju – suzdržan, nervozan ili negativan stav. Preplitanje prstiju može da se izvodi ispred lica, ili dok ruke počivaju na stolu ili u krilu, kao i u stojećem stavu, a mnogi muškarci prepliću prste u visini prepona. Ovo je jasan znak da se sa ovom osobom teško izlazi na kraj i da je teška za saradnju ili za emotivnu vezu, posebno ako ruke drži visoko podignute dok to čini. 

Ruke u džepovima sa palčevima koji izviruju – ovaj interesantan gest odslikava osobu koja se osjeća superiornije u odnosu na druge, a svojstveno je podjednako i ženama i muškarcima. Ovakve osobe često tokom razgovora vade ruke iz džepova i trljaju ih i na taj način slikovito pokazuju da im razgovor prija i da imaju pozitivna osjećanja u odnosu na određenu osobu. 

Gestovi procjene – ispoljavaju se tako što osoba drži stisnutu pesnicu na bradi ili na obrazu, često sa kažiprstom uperenim naviše. To se obično dešava kada nekog analiziramo ili kada, pak, gubimo interesovanje za sagovornika a pristojnost nalaže da se pokaže suprotno. Jasan pokazatelj dosade je kada mijenjamo ruke kojima dodirujemo lice ili češće stiskamo pesnicu, pišu Novosti.

cure.ba

Komentari

komentara