Magazin

Savjeti – Internet bonton

Napisao admin

Iako se na Internetu može naći stvarno svašta, neka pravila, posebno u poslovnoj komunikaciji, postoje. Ovdje ćemo nabrojati samo neka, a za više informacija možete posjetiti sajt www.netmanners.com .


Žena (Foto: Cure.ba)

Prekršaj br. 1 – Komunikacija podsjeća na srednju školu
U pitanju je dječiji, slatki, nezreli stil pisanja. Posebno ako upotrebljavate različite boje za slova, smajlije, srca, itd. To možete da stavite u personalne poruke, ali nikako u poslovnu poštu. Akronimi takođe mogu da naiđu na nerazumjevanje, posebno ako se dopisujete na nekom drugom jeziku osim svom maternjem, ili sa osobom koja nije u toku sa Internet slengom.

Prekršaj br. 2 – Agresivni pošiljalac
Cijelo pismo je pisano velikim slovima. Nema uvoda. Ne tražite da vam se pismo ispravlja, a druga osoba to ipak čini (i to crvenim slovima). Nije pristojno ispravljati druge, posebno ako sa njima niste bliski, i još važnije, ako je u pitanju vaš šef. Cirkularna pisma treba da počnu sa “Drage kolege…”, ili “Dobro jutro svima…”, a da se završe pozdravima. Velika slova se na Internetu smatraju vikanjem. I ne samo to, studije pokazuju da se pismo napisano velikim slovima mnogo teže čita.

Prekršaj br. 3 – www.lujka
Isuviše prisni mejlovi. Citati iz filmova. Lična pitanja primaocu. Zaboravite na izražavanje svoje poetične ličnosti. Držite se tema koje su bitne za posao.

Prekršaj br. 4 – Pismo puno gramatičkih grešaka
Ovaj pošiljalac ne troši vrijeme da pročita svoje pismo prije nego što ga pošalje. Ili ako odgovara na pismo, skače s teme na temu bez reda i poretka, tako da ga je teško razumjeti. Ako je u pitanju šef, njegovi službenici često moraju da ga pitaju za pojašnjenja. Organizujte se. Nepregledno pismo i gramatičke greške ponajviše otkrivaju lijenost. Pisanje nije operacija na mozgu. Samo malo napora će rezultirati da zvučite pismeno, kompetentno i kao osoba koja u poslovnom svijetu inspiriše povjerenje.

cure.ba

Komentari

komentara