Magazin

"Greška u sistemu" – Korisnici iPhonea pripazite na lažne SMS-ove!

Napisao admin

Iako se hvale svojim dizajnom i brojnim aplikacijama koje iPhone ima iz Applea su svojim korisnicima poručili neka se klone SMS-ova nakon što je jedan od istaknutih hakera, pod2g, objavio kako je pronašao način kako "promijeniti" broj pošiljaoca poruke kako bi korisnicima iPhonea izgledalo da poruka stiže od nekog od njihovih poznanika dok se zapravo radi o "upadu" u njihov privatni život.


iPhone (Foto: Cure.ba)

Naime, “greška u sistemu” može se iskoristiti “za slanje SMS-ova u ime banke, pa će vas tako vaša banka zatražiti osobne podatke” ili za slične lažne poruke.

Nedostatak na koji je pod2g upozorio navodno postoji od trenutka kada su SMS-ovi implementirani u iPhone, a postoji čak i u novom iOS6, odnosno novoj generaciji Appleovog softwarea za iPhone.

iPhone je posebno osjetljiv na ovakvu vrstu prevare, prenosi Mashable, jer zbog načina “odgovaranja” na SMS-ove jer postoji mogućnost da se korisniku prikaže kako je poruka stigla od nekog od njegovih poznanika, a odgovor na tu poruku zapravo završi kod treće osobe.

Apple je zbog nedostataka koje je naveo haker upozorio svoje korisnike da iMessage aplikaciju koriste kad god je to moguće.

cure.ba

Komentari

komentara