Magazin

Pitali smo Siri “Ko je predsjednik BiH?”, a odgovor će vas iznenaditi

Napisao H. H.

Appleovoj virtualnoj asistentici Siri politika baš i ne ide od ruke.

Appleova virtualna asistentica Siri u sekundi odgovara na vaša pitanja, a uvijek ima odgovor i na provokativna i dvosmislena pitanja. Iako je Siri vjerojatno najbolja virtualna asistentica u svijetu pametnih telefona, ipak ne zna sve.

Pitali smo siri ”Tko je predsjednik Bosne i Hercegovine?”, a Siri nas je iznenadila odgovorom kazavši da tročlano Predsjedništvo BiH čine Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Siri očito (još) ne zna da službeno od 20. studenog 2018. godine u Predsjedništvu sjede Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik. U nadi da ćemo dobiti ispravan odgovor, pitanje smo preformulirali i pitali Siri ”Tko čini Predsjedništvo Bosne i Hercegovine?”, no tada smo od Siri dobili nekoliko linkova s Wikipedije koji općenito govore u Predsjedništvu BiH. Apple će vjerojatno ažurirati podatke kada je u pitanju BiH, ali još zanimljiviji odgovor dobit ćete ako pitate ”Tko je predsjednik Kube?”. Kubanci su bili iznenađeni jer im je Siri odgovorila da postoje dva predsjednika: Raul Castro i Miguel Diaz-Canel.

Siri očito ne zna da je 19. travnja 2018. Raul Castro podnio ostavku na mjesto predsjednika kubanskog državnog vijeća te da je kubanska generalna skupština na njegovo mjesto izabrala Diaz-Canela, tada jedinog kandidata, piše “Bljesak.info“.

No, možda je Siri ipak bolje politički analitičar nego što nam se čini. Dok je Diaz-Canel zapravo predsjednik države, Castro je i dalje čelnik vladajuće Komunističke partije te i dalje ima značajan politički utjecaj.

Komentari

komentara