Magazin

Svekrve – Riječi kojim svekrva izbacuje iz takta

Napisao admin

Znamo da je odnos sa svekrvom jedan od komplikovanijih i da, čast izuzecima, svekrva ume lako da oteža stvari i zakomplikuje život. Na našem sajtu puno je komentara o lošem odnosu ove dve strane. Iako smo uvek za staloženi razgovor shvatamo da postoje određene situacije u kojima je jednostavno nemoguće ostati ravnodušan. Pokušali smo da navedemo neke od njih. Pogledajte da li se slažete.


svekrva (foto:cure.ba)

“Auu koliko mi je sin smršao. Je li hraniš ti njega?”

A možda on sam zna koliko mu je dovoljno? Ne znamo da li se ova opaska odnosi na nedostatak snajkinih kulinarskih veština ili na mišljenje da je nedovoljno brižna supruga. Hmm… Nadamo se da nije na oboje.

“Ja to nisam dopuštala svom djetetu…”

Nije važno da li se radi o ostatku hrane u tanjiru ili biranju onoga što će da obuče, važno je naglasiti da to ne valja. I uzaludno je objašnjavati da postoje “kriterijumi” i da je ona podizala decu pre 30 godina. Ko zna da li je gospođa čula za staru dobru izreku “gledaj svoja posla”?

“Dijete se smiri čim izađeš…”

Iako ovu rečenicu može da izgovori i vaspitačica, iz svekrvinih usta zvuči skroz drugačije. Nešto kao “kad sam ja sama sa detetom ono je mirno i sluša me i nema nikakvih problema, ne znam kako tebi nikad ne polazi za rukom da ga smiriš ….”. Možda da pokušate da joj kažete da bi rečenica tipa “ne brini se ništa, normalno je da dete želi majku i da plače ali ću se potruditi da mu ništa ne nedostaje” bila mnogo bolja.

“Od kad je postao tvoj kao da više nije moj sin…”

Reči koje su potpuno bespotrebne po našem mišljenju. Očigledno je da je gospođa njegova majka i da ga je odgajila i da ga je zvala “sine moj” ali uloga majke i supruge su toliko različite da je svaki komentar suvišan. Uostalom, zar on nije svoj?

“A njegova stara djevojka…Kako je to divno stvorenje…”

Ako se još nadoveže da je slučajno srela i ubaci komentar o njenom dobrom izgledu čak i nakon porođaja ili super poslu koji je dobila možete sa sigurnošću da tvrdite da želi da započne rat. Nedostatak obzira i bezobrazluk su ovde očigledni. Ne bismo voleli da smo u istoj prostoriji sa vama u ovakvom trenutku.

“Izgledao kao da si nabacila neko koli. Vrijeme je za dijetu…”

Komentarisanje bilo kog aspekta fizičkog izgleda snajke je apsolutno neprihvatljivo. Rečenice tipa “umorno izgledaš, daj mi bebu i idi se odmori” su, sa druge strane, i te kako dobrodošle. Šta vi kažete?

“Moje dijete nije moralo ništa kod mene da radi, ljubi ga majka…”

Možda je njegova majka obožavala da razmazi svoga sina pa je on uvek imao sve ispeglano i oprano i, naravno, to je bila velika udobnost za njega. Ipak, bolje je za vas da joj objasnite da mu vi ipak niste majka i da je dovoljno odrastao da može sam da sredi svoje stvari i nahrani i sebe i svoje dijete.

 

cure.ba

Komentari

komentara