Magazin

Rat spolova – Žene prvi put prestigle muškarce u testovima inteligencije

Napisao admin

Žene su uvijek vjerovale da su pametnije od muškaraca, a po prvi put u posljednjih stotinu godina postigle su bolje rezultate u IQ testovima, piše Daily Mail.


Muškarac i žena ( Foto : Cure.ba )

Rezultati testiranja inteligencije bilježeni su tokom stotinu godina, a žene su sve do nedavno zaostajale za muškarcima. Ove godine pripadnice ljepšeg spola izbile su na vrh, a čini se da je glavni razlog što su bolje od muškaraca u “multitaskingu”. Zanimljivo otkriće djelo je Jamesa Flynna, stručnjaka za IQ testove.

“U posljednjih 100 godina rezultati na testovima inteligencije sve su bolji i kod muškaraca i kod žena, no kod žena je taj rast bio brži. To je posljedica modernizacije, a kompleksnost modernog svijeta prisiljava naš mozak da se prilagodi i povećava inteligenciju. Pun učinak modernizacije na inteligenciju žena tek će doći do izražaja”, objašnjava Flynn.

Kako prenosi Index, jedna od teorija koja objašnjava bolje rezultate žena je njihova sposobnost “multitaskinga”: istovremeno se brinu za svoju porodicu i nižu uspjehe na poslu.

Drugo objašnjenje leži u tvrdnji da žene napokon shvaćaju da je njihova potencijalna inteligencija nešto viša nego kod muškaraca.

James Flynn je profesor političkih nauka na Univerzitetu Otago u Novom Zelandu, a rezultate IQ testova prikupio je u zemljama zapadne Evrope, SAD-a, Kanade, Novog Zelanda, Argentine i Estonije.

Također, Flynn je dokazao da inteligencija nije genetski prirođena, već može biti unaprijeđena i poboljšana.

cure.ba

Komentari

komentara