Magazin

Istraživanja pokazala! – NASA: Preživjeli smo najtoplije ljeto, a posljedice nas tek čekaju, jer nas očekuje…

Napisao admin

Temperature na globalnom nivou u avgustu ove godine bile su najviše temperature koje su ikad zabilježene, navodi se u izveštaju američke svemirske agencije NASA, koji je objavljen u ponedjeljak.


Foto: arhiva

Ova agencija je 1880. godine počela da bilježi temperature na globalnom nivou, pa su zato ove godine bile najviše temperature u avgustu u posljednjih 136 godina, prenosi Jutarnji.

Iako je juli obično najtopliji mjesec u godini, ovoga puta pokazalo se kako je avgust bio topliji, objašnjeno je u izvještaju naučnika NASA-inog GISS-a.

Pomenuto povećanje temperature, objašnjavaju stručnjaci, moglo bi da ima devastirajuće posljedice.

Kao primjer navodi se da rastom globalnih temperatura, brže se povećavaju i temperature na Arktiku, a zagrijavanjem Zemlje dolazi do topljenja leda.

Led reflektuje sunčevu energiju natrag u svemir, a kada se led otopi, voda i kamenje koje ostaju apsorbuju više sunčeve energije zbog čega su temperature na tom području povišene.

– Problem sa klimatskim promjenama je to što se ne radi o brzoj katastrofi. Radi se o sporom problemu koji ljudi ne mogu da vide – istakao je Barack Obama za “New York Time

ekskluziva.ba

Komentari

komentara