Magazin

NAUKA – Otkrivene zlatne ribice veličine fudbalske lopte!

Napisao admin

Zlatne ribice koje čovjek često drži kao kućne ljubimce smatraju se jednom od najgorih invazionih vodenih vrsta zbog negativnog uticaja koji imaju na okolinu kada se nađu u divljini, piše Wired.


Foto: arhiva

Istraživači iz australskog Centra za ribu i ribarenje u Pertu otkrili su zlatne ribice veličine “fudbalskih” lopti kako vodama na zapadu Australije plivaju stotinama kilometara. Ribe, koje mogu biti teške i do do 1,9 kilograma, znatno utiču na ekosisteme svojih novih staništa, tvrde istraživači. Zlatne ribice potiču iz istočne Azije, ali ih vlasnici često iz svojih akvarija bacaju u slivna područja, pišu “Balkan“…

Kada se zlatne ribice jednom ustoliče jako ih je teško eliminisati. Mogu uticati na kvalitet vode, donijeti bolesti, poremetiti staništa i takmičiti se s drugim ribama što može dovesti do problema prilikom razmnožavanja autohtonih vrsta.

 

“Kada se ustoliče, samo-održive populacije tuđinskih slatkovodnih riba često uspijevaju i mogu se proširiti u nove regione te mogu imati znatan ekološki uticaj te mogu drastično smanjiti količine vodene faune”, rekao je dr. Stefen Beati, autor studije.

 

Pripitomljene ribe smatraju se jednom od najgorih invazionih vodenih vrsta, a najmanje 76 invazionih slatkovodnih vrsta riba se uvode u rijeke u regijama širom svijeta gdje dominira mediteranska klima. Za potrebe studije objavljene u časopisu Ekologija slatkovodnih riba naučnici su uz pomoć zvučnih prijamnika proučavali kretanje zlatnih ribica u rijeci Vase.

 

Otkrili su da zlatne ribice mogu plivati i do 230 km svake godine. Zlatne ribice su posebno problematična vrsta budući da jedu jajašca drugih riba, a to može dovesti do pada populacije.

 

“Rezultati studije imat će važan i direktan uticaj na upravljanje ekološkim sistemom, odnosno programima kojima će se kontrolisati migracioni putevi”, rekao je Beati.

 

Invazione zlatne ribice bile su problem i u Kaliforniji, Kanadi te Koloradu. Kanadske su vlasti u Alberti zamolile ljude da svoje neželjene zlatne ribice ne bacaju u jezera i rijeke jer mogu tim potezom ozbiljno naštetiti ekosistemu.

haber.ba

Komentari

komentara