Magazin

NAUKA I BRAK – Psiholog potvrđuje: Ako ovo radite, brak će vam sigurno propasti

Napisao admin

Da li imate ikada namjeru da, kada se vraćate sa posla, pitate svog partnera: “Ćao, kako si? Kakav ti je bio dan?”, i da saslušate šta ima da kaže? Sigurni smo da se češće desi da otvorite vrata, bacite ključeve i već ste se našli usred rasprave oko neke banalne stvari. Ne brinite, normalno je da ulazite u rasprave poput ovih u nekom periodu, što potvrđuje i doktor Džon Gotman, psiholog sa Univerziteta u Vašingtonu i osnivač Gotman Instituta.


Ilustracija (Foto: arhiva)

 

Kada brzo izlijete svoju nervozu i frustraciju zbog neke banalnosti, da li ste sigurni da ste uopšte nekad rekli ili naveli da on/ona to uradi? Kada se završi sve to i kada uvidite da je partner možda i u pravu, da li se izvinite? Ili samo nastavite po svom i smatrate da je unaprijedmorao da zna takvu stvar? Ako se nađete u toj situaciji, svjesno ili ne, dovodite svoju vezu ili brak u opasnost od sloma.

 

Gotman i psiholog sa Univerziteta u Kaliforniji Robert Levenson smatraju da je takvo ponašanje, uz konstantnu kritiku, opstrukcijom svakog dogovora i kameni odbrambeni sistem u 93 odsto slučajeva zaslužan za razvod braka. Takav zaključak proizveden je poslije14 godina ispitivanja na uzorku od 79 parova u Sjedinjenim Američkim Državama (od toga je bilo 21 razvod tokom studije), a objavljen je 2002. godine. Takođe, posljednja studija na 373 parova koji su taman ušli u brak otkrila je da će se muž i žena rastati već poslijegodinu dana ukoliko konstantno viču jedno na drugo ili osjećaju kad-kad prezir prema partneru.

 

Sve je zbog kompleksa superiornosti.

 

Osjećaj da ste pametniji, bolji ili osećajniji od partnera je prvi znak da vam mišljenje druge strane u tim segmentima nije ni bitno. Štaviše, ne želite ni da budete u njegovoj ulozi da biste razmotrili situaciju.

 

Profesor Gotman je naveo da je prilikom ispitivanja uvijek bitno šta vi tačno mislite ili osjećate, a da je mnogima mnogo manje bitnije šta osjeća njihov partner. Ukoliko osjetite ovakve stvari kod vas u vezi, ne mora da znači da je vaša veza ili brak na ivici propasti, ali morate da budete svjesni da postoje negativne stvari i da morate da ih otklonite. Ne smete da pustite da to ode predaleko, jer bi se u tom slučaju, nastavilo sa mučenjem sve do prve skretnice gdje bi jedna strana željela promjene. 

 

novi.ba

Komentari

komentara