Magazin

Povrijeđena tročlana porodica… – DETALJI STRAHOVITE EKSPLOZIJE U ILIJAŠU: Šikljala im je krv iz rana, mali je puzao do ceste!

Napisao admin

Supružnici Mevludin (39) i Admira Bisić (35) te njihovo 11-godišnje dijete (identitet poznat redakciji), koji su prekjučer u 17.25 sati teško povrijeđeni u strahovitoj eksploziji ispred kuće koju koriste na Bosanskom putu, sarajevska općina Ilijaš, nisu životno ugroženi, saznaje “Dnevni avaz” iz Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, gdje su svi zbrinuti i zadržani na daljnjem liječenju.


Foto:arhiva

Tragovi krvi

Kako su zvanično saopćili iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), uviđajem, kao i informacijama prikupljenim na mjestu događaja, konstatirano je da je do eksplozije došlo usljed nestručnog rukovanja neeksplodiranim ubojitim sredstvom (NUS). Kako saznajemo, riječ je o tromblonu.

– M. B. je, najvjerovatnije, pronašao NUS u šumi prilikom branja gljiva te ga je donio kući. Došlo je do aktiviranja i eksplozije – navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Ispred trošne kuće, koju su supružnici koristili kao podstanari, ekipa “Dnevnog avaza” jučer je zatekla tragove krvi, odbačenu papuču, potkošulje, krvave gaze, razbijena stakla te oštećenja na garažnim vratima, što najbolje ilustrira strahovitu eksploziju, koja samo pukom srećom nije odnijela ljudske živote. U blizini smo zatekli i Ferida Borčaka, komšiju porodice Bisić.

– Vjerujete, scena je bila kao na Markalama! Krv je šikljala na sve strane – kaže na početku razgovora za naš list Borčak.

Prema njegovim riječima, Mevludin često ide u šumu, gdje siječe drva, bere gljive… Sakuplja i staro željezo te druge sekundarne sirovine te na taj način prehranjuje porodicu.

– Prije 15 dana, našao je neku minu, za koju je rekao da nema upaljač. Ipak, nije se usudio da je donese. Šta mu je bilo pa je donio neku novu ili je možda riječ o istoj napravi, zaista ne znam. Vjerovatno je htio uzeti željezo, koje je, inače, sakupljao i prodavao. Tog dana sam, malo prije eksplozije, bio kod njega u dvorištu. Čak se šalio sa suprugom i ništa nije slutilo na nesreću – govori nam Borčak.

On nam je nadalje ispričao da je, sjedeći u svojoj avliji, začuo strahovitu eksploziju.

– Geleri su letjeli na sve strane. Evo, i sami vidite… Skoro pa sam ih mogao čuti kako lete kroz kukuruze u bašti – kaže nam Borčak, pokazujući mjesto uz improviziranu ogradu i garažu, gdje je došlo do eksplozije. Komad daske od ograde je odvaljen, a vidljiva su i oštećenja na vratima garaže.

– Mali (11-godišnji sin Mevludina i Admire) uspio je nekako dopuzati do ceste. Imao je povredu oka i noge. Mevludin je imao povredu ili, bolje reći, rupu u predjelu pupka te ranu na nozi iz koje je šikljala krv. Admira je imala povrede na glavi i stopalu. Kosti su joj se vidjele… Strašne scene, kao u horor filomovima – rekao nam je Borčak.

Gordana, majka Kenana Kadrića, govori nam da je njen hrabri sin prvi pritekao u pomoć nastradalima.

– Prvo je istrčao vani da vidi o čemu je riječ. Brzo se vratio po kutiju za prvu pomoć. Djetetu je podvezao nogu. U blizini se našao profesor Šemso Bilinović, koji je malog prevezao svojim vozilom u Dom zdravlja. Nakon 20 minuta, došla je i Hitna pomoć, koja je Mevludina i Admiru odvezla u bolnicu – kaže naša sagovornica.

Povreda oka

Borčak je naglasio da je nesreća mogla biti i daleko veća.

–Na terasi obližnje kuće igrala su se komšijina djeca. Prava je sreća da nikome ništa nije bilo, osim što su se djeca prepala – rekao je Borčak. On kaže da se nada da dječak neće imati posljedice i da će mu ljekari spasiti oko.

– Sutra (danas, op. a.) namjeravam otići u bolnicu da vidim kako su. Nisam imao snage da odmah idem. Iz medija sam čuo da su van životne opasnosti – zaključio je na kraju Ferid Borčak.

Nastradao i pas

U razgovoru s Feridom Borčakom saznajemo da je u eksploziji povrijeđen i pas u vlasništvu porodice Bisić.

– Po njega je došao njihov zet te ga je odnio da mu se, kako sam čuo, ukaže pomoć. Ne znam šta je na kraju bilo s psom – dodao je Borčak.

 

 

 

 

haber.ba

Komentari

komentara