Magazin

Dramatični događaji – 1.000 RANJENIH, 90 MRTVIH: U Turskoj SLOMLJEN VOJNI PUČ, tenkovima gađali Parlament, žestoki sukobi

Napisao admin

Više od 1.000 ljudi je ranjeno, 90 je mrtvih, 1.563 vojnih lica koja su umiješana u pokušaj pobune su lišena slobode, od toga 29 pukovnika i 5 generala. Samo u centrali Žandarmerije u Ankari ubijeno je 16, a zarobljeno 250 vojnika, tokom žestokih sukoba.


Foto:arhiva

 

Oslobođeni su i visoki dužnosnici koji su bili uzeti kao taoci od strane pobunjenika, uključujući i generalnog sekretara turskog Predsjedništva Fahri Kasirgu i vodećeg armijskog generala Hulusi Akara.

Tenkovima su pobunjeni gađali i zgradu parlamenta, ali je uslijedio odgovor avijacije i vojnika i policajaca lojalnih demokratski izabranoj vladi i predsjedniku Erdoganu, koji se odmah nakon što je dobio vijest o pokušaju vojnog puča vratio u istanbul i vodio akcije za odbranu legalno demokratski izabranog poretka.

Erdogan, koji se mnoštvu okupljenih pristalica obratio na aerodromu Ataturk, je rekao da će odgovorni “biti tretirani na jednak način kao teroristi”. On je, inače, bio na odmoru u Marmari, a napadnuta je i njegova kuća, nakon što ju je napustio.

Podsjetimo, nakon što je pobunjenička grupa unutar turske vojske u petak navečer blokirala most na Bosforu u Istanbulu, jednu od dvije glavne veze između evropskog i azijskog dijela grada, postalo je jasno da je u pitanju pokušaj vojnog udara.

doznajemo.com

Komentari

komentara