Magazin

Predstavljat će BiH na najvećem sportskom događaju – Kako je srednjoškolka iz Teslića stigla do Olimpijade u Riju

Napisao admin

Streljačica Tatjana Đekanović dobila je poziv za učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ove godine te je nakon pet kvalifikovanih bh. atletičara sa “A” normom postala šesti sportista koji će nastupiti za BiH na predstojećem velikom sportskom događaju.


Ostvarila cilj

Tatjana je za “Avazov” portal govorila o utiscima nakon dobijenog poziva, svojim počecima te pripremama za Olimpijske igre.

– Malo je reći da sam oduševljena pozivom iako nam je to bio cilj u prethodnom periodu. Dosta sam trenirala, pripremala se i išla na brojne turnire skupljajući bodove da budem što bolje rangirana na listi. Zbog toga mislim da je zasluženo stigao poziv za odlazak na Igre – rekla je ushićeno Đekanović.

Tatjana je članica Streljačkog kluba Geofon iz Teslića u kojem je i počela karijeru, a zanimljivo da su joj novinari prvi saopštili vijest da će putovati u Rio.

– Streljaštvom se bavim od 6. razreda osnovne škole. Trenutno pohađam 4. razred srednje škole u kojoj je danas bilo veoma veselo nakon što sam dobila informaciju da putujem za Rio. Moram priznati da nije bilo veliko iznenađanje među mojim školskim kolegama jer su navikli da izostajem sa nastave i nekako smo svi zajedno očekivali poziv – kaže mlada sportiskinja.

Na Olimpijskim igrama očekuje se i plasman tenisera Damira Džumhura i džudašice Larise Cerić, kao i poziv za dva plivača. Pored ovih 10 sportista, za očekivati je da se do sada najveća delegacija Olimpijskog tima na Olimpijskim igrama, još uveća sa još jednim ili dva sportaša iz drugih sportova. Međutim, mnogi su mišljenja da je taj broj veoma mali, pogotovo u odnosu na brojnost delegacija komšijske Srbije i Hrvatske.

Neadekvatni uslovi

– Stvarno mi žao što je veliki broj vrhunski sportista zbog neadekvatnih uslova prinuđeno nastupati za druge države. Razlog malog broja sportista iz BiH na Olimpijadi po mom mišljenju treba tražiti uglavnom u finansijama. Recimo, članovi streljačkih ekipa iz Srbije i Hrvatske već su kroz turnir isprobali dvoranu u Riju što je za nas i mene lično nezamislivo. Zbog nedostatka finansija upitan je i odlazak na sljedeći turnir u Minhenu u sklopu priprema za Rio, ali velike su šanse da odemo na kraju u Njemačku. U svakom slučaju potrebno je više finansijski podržati sve bh. vrhunske sportiste koji su pravi ambasadori naše države – kaže za kraj Tatjana koja ističe korektan odnos Olimpijskog komiteta BiH za koji kaže da podržava sve sportiste i održava Saveze ujedinjene.

Nadamo se da će Tatjana, ali i ostali vrhunski bh. sportisti, dobiti odgovarajuće uslove da konkurentno predstavljaju našu državu u budućnosti jer u suprotnom se ne trebamo hvatati za glavu kada vidimo kako su sportisti prinuđeni zbog maćehinskog odnosa države nastupati za druge.

 

haber.ba

Komentari

komentara