Magazin

Uprkos jakoj konkurenciji Srebreničanka je pobijedila! – Melika Moranjkić pobjednica 14. Olimpijade turskog jezika u Rumuniji

Napisao admin

Melika Moranjkić, petnaestogodišnjakinja iz Srebrenika i učenica Bosna Sema Međunarodne škole u Tuzli, pobijedila je u finalu muzičkog takmičenja 14. Olimpijade turskog jezika, održanom u rumunskoj prijestolnici Bukureštu.


Foto: arhiva

“Ova međunarodna manifestacija, od početka do kraja ispunjena uzbuđenjem, specifična je po atmosferi prijateljstva i zajedništva koji nadmašuju osjećaj takmičarske konkurencije. Melika je našu zemlju predstavila sa pjesmom “İsyan” (“Pobuna”) od slavnog turskog jazz i soft rock izvođača Halil Sezaija. Na drugom mjestu iza Melike našli su se predstavnici Azerbejdžana i Francuske, dok su treće mjesto podijelile tri zemlje sa tri različita kontinenta: Kazahstan, Albanija i Tunis”, saopćeno je.

Ove godine u glavnom gradu Rumunije Bukureštu održane su dvije muzičko-scenske manifestacije u sklopu 14. Olimpijade turskog jezika. Takmičenja su održana u dva uzastopna dana, pod nazivima “Dünyanın Sesleri” (“Zvukovi Svijeta”) i “Şarkının Yıldızları” (“Zvijezde Pjesme”), a pored svog takmičarskog karaktera iskazala su se i kao raskošan karneval koji je ujedinio djecu sa svih strana svijeta.  Dok su gledali takmičenje, istaknuti gosti iz Rumunije, Turske ali i drugih zemalja izrazili su nadu u ‘budućnost ispunjenu mirom’.

Na ovogodišnjoj, 14. po redu Olimpijadi turskog jezika, takmičili su se učenici iz 160 zemalja svijeta, koji su uspjeli proći na finale nadmašivši 2.500 svojih vršnjaka. Na programu takmičenja u pjevanju nastupili su finalisti predstavnici 13 zemalja, a svojim pjevanjem na turskom jeziku uspjeli su na noge dići publiku, ali i fascinirati zahtjevan međunarodni stručni žiri, koji je imao težak zadatak izbora najboljeg izvođača.

Ocjenjivanje izvedbi je bilo povjereno međunarodnom stručnom žiriju, sastavljenom od deset istaknutih imena iz svijeta muzičke i scenske umjetnosti iz Njemačke, Japana, Rusije i Rumunije, uključujući i svjetski poznatog rumunskog virtuoza na panovoj fruli, Gheorghe Zamfira. Ovaj zahtjevan žiri najboljom je proglasio izvedbu pjesme “İsyan” učenice Melike Moranjkić iz Bosne i Hercegovine. Druga nagrada dodijeljena je učeniku Cihangiru Aliyevu iz Azerbejdžana, koji je izveo splet narodnih pjesama Srednje Anadolije, te učenici Romini Boana iz Francuske, za pjesmu “Aşkla Aynı Değil” (“Nije isto s ljubavi”). Treća nagrada otputovala je na tri različita kontinenta: Venera Sagi iz Kazahstana za pjesmu “Hüsran” (“Potištenost”), Indrid Havalja iz Albanije za pjesmu “Gönül” (“Srce”) i Sarra Douik iz Tunisa za pjesmu “Gülüm” (“Ružo moja”).

novovrijeme.ba

Komentari

komentara