Magazin

Njegova priča – Molba oca koji je zamalo izgubio kćerkicu: Operite ruke prije diranja bebe!

Napisao admin

Otac koji je zamalo izgubio svoju kćerkicu na društvenoj mreži upozorio je ostale roditelje da uvijek pripaze na pranje ruku prije diranja bebe i koje su moguće posljedice. Tata je na društvenoj mreži Imgur ispričao priču svoje male djevojčice kao upozorenje drugim roditeljima. Prije četiri sedmice njihova beba primljena je u bolnicu s virusnim meningitisom.


Nije bio teški slučaj i oporavila se kroz para dana. Sad se bori s RSV-om, respiratornim sincicijskim virusom. Kod odraslih ljudi i starije djece ovaj virus uzrokuje simptome slične prehladi, ali problem nastaje kad ga dobiju prijevremeno rođena djeca, kao i djeca s plućnim i srčanim problemima koji je dobiju u ranom djetinjstvu. Tad se može razviti teški oblik bolesti jer nemaju još u potpunosti razvijena pluća. 

Tata je u svom postu napisao kako su je morali prebaciti u dječiju bolnicu. Kad je pedijatrijski tim došao po nju, bila je klinički mrtva i morali su je na licu mjesta oživljavati i odmah su je priključili na aparate za disanje. Dijagnosticiran joj je RSV, teški oblik upale pluća, gripa, bronhitis. 

RSV se lako prenosi fizičkim kontaktom kao poljupcem i dodirom, kao i kroz kontakt s kontaminiranim igračkama, dudama, bočicama. 

“Sad mogu s radošću reći da joj je puno bolje. U proteklom tjednu toliko je toga prošla i još sam ponosniji da je mogu zvati svojom kćeri. RSV nije šala. Nisam znao puno o njemu dok skoro nisam izgubio kći. Molim vas, uvijek operite ruke prije kontakta s malenom djecom. I budite sigurni da su dobro obučeni prije nego ih vodite van na hladnoću“, poručio je tata. 

ekskluziva.ba

Komentari

komentara