Magazin

Zabava – Gdje je i šta radi popularni Čombe iz serije “Lud, zbunjen, normalan“?

Napisao admin

Moramo priznati, najviše ga znamo i volimo iz serije “Lud, zbunjen, normalan“. Sarajlija Miraj Grbić sa suprugom Marijom Omaljev od 2013. godine živi u Americi. Glumio je s Tomom Kruzom (Cruise) u „Nemogućoj misiji“, kao i s Ričardom Girom (Richard Gere) u „The Hunting Party“… Iako je ostvario brojne uloge u BiH i stekao veliku popularnost, Miraj svijetu Holivuda nije mogao odoljeti. Mada svaka nova sredina donosi neočekivane situacije, ovom glumačkom paru nije trebalo mnogo da prihvati američki način života i počne nizati uspjehe.


Hrabro ili ludo

 

Vijest koja je odjeknula regionom početkom januara 2015. bila je da je Miraj Grbić postao profesor na dramskoj akademiji „New York Film“ u Los Anđelesu. Na ovoj prestižnoj ustanovi predavači su bili i Al Pačino (Al Pacino) te Kevin Spejsi (Spacey). Miraj Grbić je iz Los Anđelesa za „Dnevni avaz“ govorio o životu u Americi, novim projektima te o praktičnom radu sa studentima, što mu je najdraži dio posla. Ispričao nam je da sve ovo ne bi bilo tako lako da pored njega nije Marija, koja mu je najveća podrška. Kaže da je bilo trenutaka kada mu se potez da se preseli u Los Anđeles učinio kao nešto hrabro ili ludo, ali sada je već normalno.

 

Kakva su Vaša profesorska iskustva?

 

– Trenutno vodim tri klase na predmetu Acting for Film. U suštini, radimo na glumi, ali s tim da se sve scene snimaju i poslije pregledavaju, tako da studenti ujedno uče kako da prilagode svoju igru za određeni kadar i generalno za film. Kada ne snimam, onda predajem, tako da sam prilično zauzet, što je dobro.

 

Je li bilo teško prihvatiti sve novo, sistem, ljude, zemlju?

 

– Na početku smo mogli osjetiti da smo doživjeli veliku promjenu, ali čovjek se vrlo brzo navikne, pogotovo ako želi prihvatiti neke nove stvari. Sjećam se da mi je prvih dana bilo čudno što su ljudi koji me ne poznaju stalno nasmijani i ljubazni. Kada sam shvatio da je to način života i komunikacije u LA, svidio mi se, pa sam ga prihvatio i počeo upražnjavati.

 

Marija je uz Vas, koliko Vam to znači?  

 

– Mnogo mi znači. Nekada se divim ljudima koji dođu u novu sredinu potpuno sami. Mi smo par koji ima iste ciljeve, svjetonazore, planove i zaista smo ogromna podrška jedno drugome u svakodnevnom životu, a i u poslu se uvijek više radujem ja njenom, a ona mom uspjehu.

 

Uspjeh je primjetan, a kako ste se snašli u holivudskoj produkciji?

 

– Snalazim se. Snimam, posao je posao, neovisno o tome gdje ga radiš. Ja sam ovdje, srećom, postavio temelje prije nego što sam se preselio. To je kao kad prijeđeš u fudbalu iz manjeg kluba u veći, uhvati se lopte i trči.

 

Jesu li snimanja u Holivudu intenzivna, provodite li Vi i Vaša supruga dosta vremena na kastinzima?

 

– Da, Holivud je definitivno centar filmske industrije. Snima se u LA, ali i na lokacijama širom SAD i svijeta. Ja sam dva posljednja filma snimao u Pitsburgu i Det Valiju, a Marija radi na seriji „Westworld“, koja se snima u LA, glavnu ulogu igra Entoni Hopkins (Anthony). 

 

Ostvarili ste brojne uloge u domaćim filmovima, možete li izdvojiti neku koja Vam je posebna?

 

– Sve su mi uloge važne, radio sam u raznim svjetskim produkcijama, ali sjećam se da smo uvijek imali to praznično raspoloženje kad bismo snimali film u BiH. Nažalost, u Bosni se filmovi snimaju rijetko, pa smo se trudili da svaki napravimo najboljim mogućim. I uspjeli smo.

 

Nakon iskustva u domaćim i stranim filmovima, možete li govoriti o razlikama?

 

– U glumačkom smislu razlike nema, u tretmanu je razlika ogromna, posebno ovdje gdje imamo SAG-AFTRA sindikat, koji štiti glumce na sve moguće načine. Tako se mogu posvetiti samo svom poslu znajući da sve okolo radi za njih.

 

Spremate li nešto novo?

 

– Upravo sam završio projekte „Final Stop“, „All That Remains“, „Deformity Prays for Radiation“, „Project Greenlight“ i „The Painter“, koji je prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu. Početkom januara imam važne sastanke pa ću odlučiti šta je sljedeće.

 

Možemo li Vas uskoro očekivati u nekom novom bh. projektu?

 

– Koliko sam ja upoznat, ne. Nemam nikakvih ponuda.

 

Koliko je u BiH prihvaćen Vaš i uspjeh Vaše supruge?

 

– Zaista ne znam. Meni je drago kada naši projekti uspiju razveseliti i zabaviti ljude, mislim da je to nešto što u ovim vremenima dobro dođe.

 

Imate li neku poruku za ljude u BiH?

 

– Želim vam najljepšu i najuspješniju Novu godinu u kojoj ćete biti posvećeni svojoj sreći i prosperitetu i, konačno, sve političke i nacionalističke krpelje koji vam sišu krv zauvijek skinite s leđa.

 

Poželite li se nekada vratiti u Sarajevo?

 

– Nedostaju mi roditelji i rodbina, prije svega, onda tu je i dosta prijatelja koje nisam već dugo vidio, ali danas je to uz Skype, Viber i slične aplikacije mnogo lakše nego što je bilo nekada. Tako da možemo piti kafu, ja jutarnju, oni večernju zbog vremenske razlike.

 

Ulogom Čombeta u seriji „Lud, zbunjen, normalan“ oduševili ste brojne gledaoce.

 

– Zabavljao sam se. To je nešto što ponavljam studentima ovdje u LA, ako se vi zabavljate i uživate igrajući, mi ćemo se zabavljati i uživati gledajući.

 

Koji žanr Vam najviše odgovara?

 

– Dosta sam radio u pozorištu i volim ga iskonski, ali posljednjih godina sam potpuno okrenut filmu i TV-u.

avaz

Komentari

komentara