Magazin

MAMA I DOKTORI U ŠOKU – Ova mala djevojčica, kojoj su samo 2 godine, jede četke, spužve, odjeću…

Napisao admin

Ova djevojčica jede doslovno sve, od kupke pa do kauča, a sve zbog rijetkog poremećaja. Lily Mullins (2) ima poremećaj koji je opisan kao stalno jedenje neprehrambenih proizvoda, a ona gricka sve, od četke, spužve, odjeće, a čak je pokušala konzumirati i wc četku. Njena majka Kate Ovington (27) kaže da uvijek mora držati djevojčicu na oku.


– Uvijek se brinem šta će Lily pokušati sljedeće pojesti. Pokušavam joj objasniti da će se osjećati loše ako stavlja te stvari u usta, ali ona ne razumije – kaže.

 

Ona čupa kosu sa igračke ‘Moj mali poni’ i jede je,

 

– Kada joj kažem da prestane, ona skriva stvari ispod jastuka, a nekad primijetim tek kad je prekasno. Uvijek se brinem šta će pojesti sljedeće.

 

– Posebno je privlače stvari s dlakama ili čekinjama.

 

Lily je počela s neobičnim prehrambenim navikama kao beba, ali mama je mislila da je djevojčica samo znatiželjna kao i svako drugo dijete.

 

– Ali onda je zapravo počela gristi komadiće spužve i pokušavala ih progutati. Ljudi su mi govorili daje to uobičajeno, ali sam znala da je to ipak nešto više. Higijena i mogućnost gušenja me najviše brinu.

 

Ljekari su bili zbunjeni ponašanjem malene Lily, a kako je starija njen interes za normalnu hranu se pogoršao, pa je majka zabrinuta.

 

– Ona voli samo jabuke i jagode. Najgore je bilo kad je moj muž razbio ekran na svom telefonu. Prije nego što smo se snašli, ona je pokušala pojesti komadiće stakla. To je tako teško. Kako objasniti 2-godišnjem djetetu da to ne treba raditi?

 

Inače, pika poremećaj se odnosi na jedenje nejestivih predmeta kao što je kamenje, kovanice, odjeća, šampon, opušci. Iako neki predmeti mogu proći kroz tijelo bez posljedica, ipak ovaj poremećaj može biti opasan po život.

 

Rizici uključuju povraćanje, zatvor, infekcije, blokadu crijeva, gušenje i trovanje.

doznajemo

Komentari

komentara