Magazin

Nećete vjerovati – Danju drhteća starica koja prosi, noću se pretvara u …

Napisao admin

"Bio sam svjedok i gledao kako jedna stara nana dolazi da prosi, a nakon izvjesnog vremena po nju dolazi mercedes. Vjerovatno tu "radi" osam sati i onda ide".


Prosjakinja (Foto: Arhiva)

Tim riječima je Sarajlija Boris Sertić na najbolji način opisao kako je prosjačenje u bh. metropoli postalo praktično uhodani biznis.

Problem prosjačenja najviše dolazi do izražaja u ljetnom periodu kada Sarajevo posjeti veliki broj turista. Oni uglavnom obilaze historijske znamenitosti u Starom Gradu, ali nemaju mira jer ih svakodnevno salijeću prosjaci tražeći novac.

– Samo što sam progovorio sa strancima, odjednom se odnekud pojavila nekolicina prosjaka.  Traže da im se da koji fening, marka, euro….To je postalo nepodnošljivo i to stvara negativnu sliku Sarajeva – ispričao je za Fokus.ba Boris Sertić.

Prema njegovim riječima, prosjačenje je najizraženije u Starom Gradu, jer se turisti tu najviše zadržavaju.

Sertić ističe da je stanje u društvu generalno loše, ali da postoje institucije koje trebaju da se pozabave ovim problemima i da ih rješavaju.

– Jedini način na koji možda možemo spriječiti ovu negativnu pojavu jeste da im građani prestanu davati novac. U tom slučaju će i oni odustati. Svi znamo da u našim mahalama ima osoba koji su u nepovoljnoj socio-ekonomskoj situaciji. Tim ljudima treba pomoći bilo kupovinom hrane, obuće, odjeće, novčano i onoliko koliko je ko u mogućnosti – kaže za Fokus.ba Emil Murga.

fokus.ba

Komentari

komentara