Magazin

PRIZOR NA CRNOGORSKOM PRIMORJU KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO – Svi u čudu, ne pamte ovako nešto! (FOTO)

Napisao admin

Na hercegnovskoj rivijeri zvanično boravi 15.000 turista, što je prema podacima Turističke organizacije Crne Gore, samo dva odsto manje nego u istom periodu prošle godine.


Crna Gora (Foto: Arhiva)

S druge strane, plaže su poluprazne, restorani i kafići takođe, skroman je promet u trgovinama, a prazni su kreveti i u privatnom smještaju. Pa, reklo bi se da se slika sa terena ne uklapa u zvaničnu statistiku.

Kišno vrijeme i niske temperature za ovo doba godine izgleda da su rastjerale kupače, pa su plaže gotovo prazne duž cijele hercegnovske rivijere. Gužve nema ni u marketima i ugostiteljskim objektima. Prometno nije ni u saobraćaju. Sve to ukazuje da je turista u ovo doba ljeta manje nego lane. Za vremenske neprilike ne može se kriviti ljudski faktor, ali za raskopane ulice, neuređene zelene površine, otpatke, nedostatak parking prostora isključivi su rezultat nebrige nadležnih.

Turistički radnici napominju da su na vrijeme ukazivali na sve te nedostatke pred početak sezone. Međutim, lokalna uprava se, izgleda, više bavila političkim temama onda kada je valjalo dobrom ponudom privući goste.

Ipak, da sve nije tako loše dokazuju dobrim djelima neki od savjesnih pojedinaca, koji nisu čekali da nadležni završe njihov dio posla, već su zasukali rukave i sada zadovoljno trljaju ruke. Među takvima je i vrhunski kuhar, majstor poznat po beogradskim restoranima, Saša Pavlović, koji i ovog, kao i nekoliko prethodnih ljeta radi u jednom od hercegnovskih lokala.

– Sezona je očigledno „tanka“, ali za one koji se nisu pripremili. Žao mi je kad izađem iz kuhinje i vidim da nema toliko gostiju, kako bi trebalo da bude. Žao mi je kada čujem da sezona traje mjesec ili mjesec i po. Kod nas, konkretno, stranci su najčešći gosti. Prednjače Rusi i Englezi. S takvom kategorijom gostiju, koji vole da troše, mi ne možemo reći da osjećamo krizu i manjak posla – komentariše Pavlović.

Sa njim je saglasan i konobar Darko Simović:

– I naš objekat posjećuju Rusi i Englezi. Ima dosta Iraca i Norvežana. To su visokoplatežni gosti. Ipak, manje ih je nego prethodnog ljeta.

Prema zvaničnim podacima, inače, najbrojniji gosti u Herceg Novom su iz Rusije, zatim Srbije, Bosne i Hercegovine, ali uglavnom oni koji imaju svoje vikend kuće i stanove.

Vremenske prilike ne idu naruku ni u planinskim turističkim centima, ali je na Žabljaku kako tvrde u lokalnoj turističkoj organizaciji posjeta bolja nego prošlogodišnja.

– Od početka godine Žabljak je posjetilo 30.000 turista ili šest odsto više nego lani. Dobro je interesovanje i za splavarenje Tarom i od otvaranja sezone našom ljepoticom splavarilo je 3.500 turista. Ove godine je karakteristično da su relacije za tu avanturu duže, što je svakako dobro za upotpunjavanje ponude. Najviše je turista iz Rusije, Nemačke, Francuske, Poljske, Engleske i Srbije, ali i drugih država bivše Jugoslavije.

– Kada se sve sabere, početak sezone ohrabruje, a u drugom djelu očekujemo još bolju posjetu – kaže nam Tomo Pajović, direktor Nacionalnog parka Durmitor.

Turisti su zadovoljni ponudom. Dive se ljepotama netaknute prirode, ali se žale na visoke cijene.

– Ovdje se sve plaća. Ulazi u Nacionalni park, putevi. Ovako nešto nema nigdje u svijetu. Pogledajte Sloveniju, oni čak obezbjeđuju besplatan prevoz autobusom od Bleda do Bohinja. Dobro je što ove godine ima vode za razliku od ranijih sezona kada je nije bilo. Ovde je prelijepo, sigurno ću ponovo doći – prokomentarisala je grupa posjetilaca Žabljaka i Durmitora.

novosti

Komentari

komentara