Magazin

Rizičan period od 7. februara do 1. marta – Gubite stvari, svađate se, lažete, kvare vam se aparati – za sve je kriv Merkur!

Napisao admin

Ako se posljednjih dana često prepirete sa okolinom, zaboravni ste i gubite stvari, a sve to je propraćeno sitnim kvarovima i kašnjenjima, nemojte kriviti sebe – pravi "krivac" je retrogradni Merkur! Tačnije, Merkur je svoju putanju odlučio da promijeni 7. februara, što će trajati sve do prvog marta.


Horoskop (Foto: Cure.ba)

Dijana Jotić, Astrolog “Blica” objašnjava šta je to retrogradna planeta i kako će u narednom periodu uticati na nas.

ŠTA JE TO RETROGRADNA PLANETA?
 
Planete se veći dio vremena kreću normalno, suprotno od kretanja kazaljke na satu, ali postoje i periodi kada promjene smjer i tada se kreću retrogradno. Sama retrogradnost podrazumjeva prividno kretanje planete u nazad. To naravno nije realno, već nam se samo tako čini gledano sa Zemlje.

– Osim Sunca i Meseca, sve planete imaju svoje periode retrogradnog kretanja. Ti periodi donose različitu problematiku u zavisnosti o kojoj se planeti radi. Retrogradnost se prvenstveno odnosi na povratak, ponavljanje nečega ili povezivanje sa prošlošću – kaže sagovornica.

Merkur simbolizuje komunikaciju, razmišljanja, inteligenciju, kretanje, vožnju, pisanje, djecu, mlađeg brata ili sestru pa se za vrijeme njegove retrogradnosti javljaju problemi vezani za spomenutu simboliku. Njegov uticaj za vrijeme retrogradnog kretanja je prilično jak i na globalnom i na ličnom nivou. Jotić dodaje da Merkur spada u lične planete. Dakle, svaka promjena njegovog kretanja unosi pravi mali haos u život nas običnih ljudi. Posebno jak uticaj ima na znake Blizanaca i Djevice čiji je vladar, piše Blic žena.

KAKO SE MANIFESTUJE:
– loša koncentracija, zaboravnost, psihička labilnost, laži, prevare, greške u radu;
– povrede, najčešće prstiju i šake, povećan broj saobraćajnih nesreća;
– gubitak ključeva, dokumenata;
– kvarovi manjih kućnih aparata, automobila, mobilnog telefona, kompjutera;
– problemi sa djecom, veći broj rizičnih trudnoća koje se mogu završiti spontanim pobačajem, posebno tokom narednog perioda kada će prolaziti i kroz znak Vodolije koji po simbolici upravo daje sliku namjernog ili neočekivanog pobačaja.
 
ŠTA NAS ČEKA I DO KADA ĆE TRAJATI
Merkur je u prosjeku retrogradan tri puta godišnje. Ove godine, prvi put od 7. februara pa do 1. marta. Retrogradno kretanje će početi u znaku Riba, trajaće kratko i nastaviti kroz znak Vodolije. Samim tim će njegov negativan uticaj najjače osetiti baš pripadnici ova dva znaka znaka, Blizanci i Djevice jer je Merkur njihov prirodni vladar.
Na globalnom nivou treba generalno obratiti pažnju na saobraćaj, posebno avionski i željeznički jer će veći dio vremena prolaziti kroz znak Vodolije koji simbolizuje avione i vozove.

– Snažan uticaj mogu osjetiti baš one države koje su u već spomenutim znacima. U znaku Vodolije nama su geografski najbliže Slovenija i Švedska, a po snazi i uticaju svakako Rusija – kaže Jotić. Određene promjene se mogu dogoditi i u zemljama koje su u simbolici znaka Riba kao što su Italija i Makedonija, Portugal, Dubai, ali slabije zbog kratkotrajnog prolaska Merkura kroz znak Riba. Svakako ne treba isključiti i zemlje koje su u znaku Ovna kao što su Japan i Njemačka jer je trenutno vladar znaka Vodolije, Uran baš u znaku Ovna pa će preko njega kao dispozitora biti aktiviran loš uticaj Merkura.

Možemo očekivati da će neki dogovori pasti u vodu, da će biti dosta premišljanja između dvije strane koje će se susretati najmanje dva puta, da će se možda negdje neko pobuniti, da će doći do odlaganja nekog velikog projekta ili ponavljanje onoga što je već rečeno ili urađeno. Ono što je neophodno je pojačana kontrola bezbjednosti u saobraćaju, na brodskim pristaništima, na aerodromima i željezničkim stanicama, kao i detaljnija provjera brodova, aviona i vozova pred njihov polazak. Može doći do kvarova koji mogu promaći i najiskusnijima, posebno prvih par dana za vrijeme njegove retrogradnosti kroz znak Riba koji simboliše sve ono što ne vidimo.

SAVJETI:

– U narednom periodu izbjegavajte da završavate važnu dokumentaciju. Sigurno će vas vratiti sa šaltera uz obrazloženje da vam je potreban još neki papir.
– Ne krećite na put ako baš ne morate. Obavezno kupujte karte za javni prevoz jer će biti pojačana kontrola u autobusima pa je izvjesno češće pisanje kazni.
– Vozite pažljivo i pridržavajte se propisa.
– Ne kupujte automobil, kompjuter ili mobilni telefon jer mogu imati neku grešku, posebno ako su kradeni.
– Ne potpisujte važna dokumenta i dobro promislite prije nego što nešto odlučite. Loše procjene su izvjesne za vrijeme retrogradnog Merkura.

Važno je napomenuti da će se određena blaža simbolika retrogradnosti ispoljavati i kada Merkur bude krenuo direktno pa sve dok ponovo ne dođe do stepena odakle je krenuo retrogradno. U tom periodu je planeta u “sjenci”, kada i dalje ispoljava određene negativne karakteristike. Sve do sredine marta su moguće komplikacije u Merkurovoj simbolici.

24sata.rs

Komentari

komentara