Magazin

Žena borac: “Moždani udar u 43. godini mi je uništio život, bivši muž mi je oduzeo dijete”

Napisao H. H.

Cijeli moj život bio je izbrisan. Gledali su me kao oštećenu robu i izbjegavali saradnju sa mnom, rekla je glumica o najtežem periodu u životu.

Američka glumica, režiserka i bivša manekenka Sharon Stone u nedelju 10. marta proslavila je 61. rođendan!

Rođena je 1958. godine u Midvilu u Pensilvaniji. Živela je sa majkom računovođom Doroti Meri, ocem Džozefom Vilijamom koji je bio radnik u lokalnoj fabrici, starijim bratom Majklom, mlađom sestrom Keli i mlađim bratom Patrikom.

Smatrali su je nadarenim detetom, pa je krenula u drugi razred sa samo pet godina. Završila je srednju školu u Pensilveniji, 1975. godine, a zatim upisala Univerzitet Edinboro. Tokom studija prijavila se na izbor za Mis okruga Kraford, i pobedila. Zahvaljujući tome učestvovala je na izboru za Mis Pensilvanije, gde su sudije bile oduševljene njom i savetovali je da započne manekensku karijeru, što je Šeron i uradila. Dve godine kasnije shvatila je da želi da bude glumica, a ne model.

Čuvena po golišavim scenama

Karijeru na televiziji je započela glumeći u reklama, nakon čega se pojavila u filmu Vudi Alena Stardust Memories, kao sporedna uloga. Godinu dana kasnije, usledila je prva prava uloga u horor filmu Deadly Blessing. Ipak, veliku popularnost stekla je glumeći u filmu Total Recall 1990. godine, piše “Biografija“.

1995. godine glumica je dobila svoju zvijezdu na Bulevaru slavnih, a 2005. godine je imenovana za “Oficira umetnosti i pisma” u Francuskoj.

Mnoge glumice su odbile brojne uloge zbog nagih scena, a Sharon su baš takve role učinile zvezdom i donele joj status se*s simbola. Glumila je u više od 100 filmskih i televizijskih ostvarenja zaradila milione dolara i osvojila mnoštvo prestižnih glumačkih nagrada i još više nominacija. Osvojila je deset nagrada i 41 nominaciju, uključujući Emi nagradu, Zlatni globus i dve MTV filmske nagrade.

Krasila je naslovne strane skoro 300 magazina, a 1986. godine fotografisala se gola za magazin Vog, što je ponovila i četiri godine kasnije, kako bi promovisala film Total Recall. Naga je pozirala i pred fotografima magazina Plejboj.

1992. godine, magazin People ju je svrstao na listu 50 najlepših ljudi na svijetu, a magazin Empire 1995. godine u 100 najse*sipilnijih zvezda filmske historije. Dvije godine kasnije smeštena je na listu top 100 filmskih zvijezda svih vremena. O njoj su snimljena četiri dokumentarca i napisano je nekoliko biografija.

Moždani udar u 43. godini

2001. godine, Sharon je doživjela jak moždani udar, od kojeg se dugo oporavljala. kasnije je za medije otkrila da je morala ponovo da nauči osnovne stvari, poput govora, hoda i pisanja. Ovaj događaj značajno je uticao na njenu karijeru, jer je u Holivudu bila praktično otpisana.

“Cio moj život bio je izbrisan. Gledali su me kao oštećenu robu i izbjegavali saradnju sa mnom”, rekla je glumica, koja se tada povukla iz glume i posvetila odgajanju jdece, oporavku od moždanog udara i razvoda od novinara Fila Bronštejna, sa kojim je tada bila 6 godina u braku, tokom kojeg su dobili sina.

Starateljstvo nad djetetom sud je dao ocu, a glumica je dobila samo pravo na povremene posjete djetetu. Godinu dana kasnije usvojila je jednog sina, a kasnije još dva.

Pre Bronštejna, Šeron je tri godine bila sa producentom Majklom Grinburgom, kojem je vjerenički prsten vratila brzom poštom.

Humantarni rad

Sharon Stone je jedna od posznatih ličnosti koje se bore za mir u cijelom svijetu. Zbog svoje posvećenosti dobila je Nobelovu nagradu za mir, a 2013. godine i nagradu Samit mira za rad sa ljudima oboljelim od side. Šeron je sakupila sredstva za izgradnju 28 škola širom Afrike.

Komentari

komentara