Magazin Video

Makedonija nije prošla dalje – Finale Eurosonga bez EX YU država! (VIDEO + FOTO)

Napisao admin

U okviru druge polufinalne večeri 58. Pjesme Evrovizije, 17 država takmičilo se za plasman u finale. U tome je uspelo njih deset, među kojima se nije našla Makedonija. To znači da će ovogodišnje muzičko takmičenje proći bez eks-ju država.


Esma Redžepova (foto: youtube)

U finale su se večeras plasirali: Mađarska, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Norveška, Island, Jermenija, Finska, Malta i Grčka. Drugo polufinale Evrosonga otvorio je švedski “Urban orkestar” koji je izvodio varijacije evrovizijske himne uz mešavinu tradicionalnih i modernih elemenata muzike i plesa, pod sloganom “Mi smo jedno”. Jedini domaćin i večeras je bila voditeljka Petra Mede.

Prva je nastupila Letonija sa pesmom “Here We Go”, koju je izveo bend “PeR”. Veoma energičan nastup predstavljao je spoj bitboksa, popa i repa. Jedan od pjevača na kraju je skočio u publiku.

Drugi nastup priredio je San Marino, odnosno pjevačica Valentina Moneta koja je otpjevala baladu “Crisalide (Vola)”.

Atmosferu je podgrejala Makedonija. Esma Redžepova i Lozano sa pjesmom “Pred da se razdeni” dobili su veliki aplauz, ali žiri je očigledno mislio drugačije. Nakon azerbejdžanskog pjevača, koji je imao zahtjevnu koreografiju, nastupila je Krista Sikfrids iz Finske. U skladu sa pjesmom “Marry me” kojom se bori za LGBT prava, pjevačica se na kraju izvođenja poljubila sa plesačicom.
Maltu je večeras predstavio Đanluka sa numerom “Tomorrow”, a zatim su Bugari Elica i Stojan izveli energičnu pjesmu “Samo šampioni”, čiji je tekst djelimično razumjela i naša publika.

Eitor Ingi sa Islanda otpjevao je baladu “Eg A Líf” (u prevodu “Živ sam”) na maternjem jeziku.

U ime Grčke nastupili su “Koza Mostra” i Agaton Lakovidis. Početak je bio lagan, uz buzuki, a kasnije smo čuli brz ritam sa bubnjevima i harmonikom.
Izraelska pjevačica koja je karijeru otpočela kao pijanistkinja u vojnom orkestru, izvela je pjesmu “Rak Bishvilo” (Samo za njega), dok je Jermenija okušala sreću sa pjesmom “Lonely Planet”, koju je komponovao gitarista benda “Blek Sabat”.

Mađar koji nastupa pod pseudonimom ByAlex, inače diplomirani filozof, pokazao je da dobro pjeva numerom “Kedvešem” (Jedina za mene).
Norvešku je predstavila Margaret Berger sa pesmom “I Feed You My Love”, koja važi za jednu od omiljenih na kladionicama.

Albanci Adrian Lulgjuraj i Bledar Sejko zabavili su publiku pesmom “Identitet”, a za Gruziju su pjevali Nodi Tatišvili i Sofi Gelovani. Pesmu “Waterfall” komponovao je isti kompozitor kao i prošlogodišnji pobjednički hit “Euphoria”. 

Grupa “Takasa” iz Švajcarske okupila je članove raznih generacija i izvela pjesmu “You And Me” o prevazilaženju jaza među mladima i starima.
Rumuniju kao posljednju u drugom polufinalu predstavio je Čezar sa pjesmom “It’s My Life”. Pjevač je pokazao nevjerovatan raspon glasa.

Večeras su se u finale plasirali:

1.Azerbejdžan – Farid Mamadov, “Hold me”
2.Finska – Krista Sikfrids, “Marry me”
3.Malta – Đanluka Becina, “Tomorrow”
4.Island – Ejdour Ingi Ginlaugson, “Ég á líf”
5.Grčka – grupa “Koza Mostra” i Agatonas Jakovidis, “Alcohol is free”
6.Jermenija – Gor Sudžijan, “Lonely planet”
7.Mađarska – ByeAlex, “Kedvesem”
8.Norveška – Margaret Berger, “I feed you my love”
9.Gruzija – Sofo i Nodiko, “Waterfall”
10.Rumunija – Čezar, “It’s my life”

Finska

blic

Komentari

komentara