Magazin

Razmislite – Da li je možda ovo stvarni razlog zbog kojeg se fotografija svidjela tolikim hiljadama ljudi?

Napisao admin

Prije izvjesnog vremena kod doktora je otišla jedna relativno mlada Sarajka, majka troje djece, koja je kao takva odrasla na sarajevskom asfaltu. Rekli bismo, urbano čeljade po svim kriterijima koje postavlja, često koliko lijepa toliko i nemilosrdna, ulica glavnog bosanskohercegovačkog grada. Dakako, i obrazovana…


Almasa Sarajlić (foto. facebook)

Povezani sadržaj:

Ovo je fotografija sa najviše lajkova u BiH: Doznajte šta je na njoj privuklo gotovo 17.000 ljudi!

Dakle, ta je žena i majka troje djece otišla kod doktora. Dočekala ju je sasvim uobičajena medicinska sestra kako bi obavila formalnosti neophodne prije pregleda. Medicinska sestra k`o medicinska sestra. Onakva kakvu viđamo po ambulantama, kako u Sarajevu, tako i u ostalim gradovima.

Ono što ovu priču čini vrijednom spomena je jedan usputni komentar te i takve medicinske sestre upućen ženi sa početka priče. «Vi sigurno niste iz Sarajeva, jel` da?», upitala je zdravstvena radnica, teško u svom tonu i kasnijem držanju skrivajući osjećaj nadmenosti, «visine» … karakterističan za (malo)«građane» kada dođu u kontakt sa «seljacima» i «papcima».

Nikakvog, naravno, razloga medicinska sestra nije imala da pomisli da je žena koju je vjerovatno prvi put u životu vidjela nekakva priprosta i polupismena seljančura. Nikakvog, osim jednog – žena sa početka priče došla je u ordinaciju pokrivena, obučena po islamskim vjerskim propisima.

Nije to nikakva posebna tajna i valja je priznati: Ogromna je količina predrasuda u bosanskohercegovačkom društvu prema «pokrivenim» ženama, čak i u onim dijelovima BiH gdje su Bošnjaci u izrazitoj većini. Vrlo često smatra se da to ne mogu biti urbane, samosvjesne i obrazovane – već isključivo «primitivne» žene, koje su nesretne jer trpe teror svojih jednako tako primitivnih muževa i koje su na asfalt stigle iz kojekakvih nedođija.

Zbog toga je maturska fotogarfija Almase Sarajlić, učenice Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, stekla toliko popularnost na Facebooku – lajkalo ju je desetine hiljada ljudi, a priča o njoj, nakon što je objavljena na Bportalu, a zatim i na Doznajemo.com, proširila se širom regije. Ta fotografija, naime, šalje jednu drugačiju poruku – da je jedna mlada, izuzetno lijepa, očito pametna i djevojka-žena koja zna šta od svog života hoće i sama pravi svoje izbore – izuzetno sretna i zadovoljna. Upravo zato što je pokrivena. Ne uprkos tome.

I zato su to prepoznali i poštuju i oni koji nisu muslimani.

doznajemo

Komentari

komentara