Magazin

Saznajte šta se krije u vašoj duši ako ste Bik, Djevica ili Jarac

Napisao H. H.

Baš poput tamne strane Mjeseca, i mi u sebi nosimo skrivenu stranu svoje duše. Onu koju ne pokazujemo drugima, koju smo tako dobro sakrili da je ni sami ne prepoznajemo. Karl Gustav Jung, znameniti psiholog, posebno je pomno istraživao tu skrivenu stranu, nazvavši je sjenkom.

Sjenka je mračna strana duše, definisao je Karl Jung, zato što se uglavnom sastoji od primitivnih, negativnih, društveno ili religijski obezvrijeđenih ljudskih emocija i poriva poput sebičnosti, pohlepe, zavisti, se*sualne požude, žudnje za moći ili bijesa. Mračna je to strana duše, i zato što ne možemo da prihvatimo postojanje takvih osjećaja u sebi, odbacujemo ih od sebe i potiskujemo. Izuzetno je teško imati razumijevanje i saosjećanje za sve ono što smatramo zlim, inferiornim i neprihvatljivim, pa smo najčešće potpuno nesvjesni svoje sjenke.

Pripadnici zemljanih znakova, Bik, Djevica i Jarac, u svom ličnom razvoju uče kako da uspostave odnos sa zemaljskim stvarima, kako da ih čuvaju, uljepšavaju, bolje organizuju i učine trajnim vrijednostima svog života. Povezani su sa svojim čulima i tijelom, realistični, marljivi i ambiciozni, izvanrednog smisla za prirodu i ljepotu. Njihovu sjenku probudiće osjećaj nesigurnosti i promjene koje ne mogu da kontrolišu.

U sjenci zemlje najčešće se skrivaju posesivnost i pohlepa. Ako se boje gubitka onog što im daje osjećaj stabilnosti, najčešće novca i imetka, mogu postati sebični, škrti i gramzivi. Strah od neuspjeha natjeraće ih da postanu radoholičari. U tome ne mora da bude ništa loše kada ne bi bili pretjerano zahtjevni i kritični, sitničavi perfekcionisti, koji često zavide drugima na uspjehu i bogatstvu. Nesvjesni toga da u svakoj situaciji razmatraju sopstvenu korist, mogu da zapostave svoje intimne i društvene odnose zbog novca ili ambicije. Zabrinutost za sopstveno zdravlje ponekad ih vodi u hipohondriju. Sumnjičavost i strogost neće im donijeti podršku i prijatelje, posebno kad su prema drugima neumoljivi, a prema sebi previše popustljivi, piše “Sensa“.

Komentari

komentara