Magazin

Zašto su pande crno-bijele?

Panda - Giantbomb.com
Napisao H. H.

Da li ste se nekada zapitali zašto su pande crno-bijele?

Moramo priznati da su one jedne od najsimpatičnijih životinja, ali koja je funkcija ovog upadljivog sklopa boja kojim se one odlikuju? Boja dlake se kod većine sisara prilagođava njihovoj okolini. Tako po šumi srećemo životinje sa krznom ili perjem najčešće braon i sive boje. Međutim, pande se izdvajaju sa ove liste. Njihovo krzno je većinom bijelo, dok su im uši, predio oko očiju i svi udovi uglavnom crni. Ovakve posebne boje, po svemu sudeći, imaju dvije funkcije: pande se na taj način maskiraju i komuniciraju sa drugim pandama. To nagovještava studija koja je objavljena u naučnom časopisu Bihejvioral ekolodži (Behavioral Ecology), piše “Red info portal“.

U slobodnom prostoru, pande se tokom cijele godine pojavljuju u zabačenim planinskim regionima centralne Kine. Svjetli dijelovi krzna im pomažu pri maskiranju u sjnežnim oblastima, tamni dijelovi im opet omogućuju maskiranje, ali u sjenovitim dijelovima šume.

Pande su, po anatomskoj građi, mesožderi, ali 99% njihove ishrane čini bambus. Vezu između bijele boje i snijega, naučnici su otkrili zahvaljujući izjednačavanju s krznima 195 drugih mesoždera i okolinom u kojoj žive.

Fleke na licu, sudeći po studiji, tokom kamuflaže ne pomažu. Pande ih koriste za komunikaciju. Upoređivanje sa drugim životinjama pokazalo je da napadni kontrast boja na licu imaju obično agresivnije životinje. Crne uši mogu pandama da posluže kao upozorenje za predatore. Fleke oko očiju su spoznajni znak. Pande znaju i da ih rašire, prije svega kada žele da zaplaše protivnika. Fleke oko očiju nama mogu djelovati milo, ali na same pande to tako ne djeluje. Zato, ako ne žele da izgledaju agresivno, pande oči prekriju šapama. Preslatko, zar ne?

Komentari

komentara