Magazin

TURSKI PREMIJER OTKRIO MALO POZNATI PODATAK O SVOM BRAKU: – Da sam nacionalista, ne bih oženio Arapkinju

Napisao admin

Primjer možda nije loš ni za nas. Turska je decenijama u korijenu svoje politike imala nacionalizam, no tek onda kad su na kormilo ove zemlje došli ljudi koji su umjesto nacionalizma izabrali jedan univerzalniji sistem vrijednosti kao svoju vodilju prilikom obavljanja državnih poslova počela je ostvarivati spektakularne uspjehe.


Turski premijer i supruga (foto: doznajemo)

I dok smo u prošlosti o Turskoj uglavnom slušali u kontekstu sukoba i napetosti sa susjedima, kršenja ljudskih prava, uz stalno podozrenje prema njenim namjerama čak i na Balkanskom poluotoku, a ekonomija te zemlje je bila slaba – u novije vrijeme ove velika zemlja o sebi šalje potpuno drugačiju sliku. I to ne samo zahvaljujući svojim TV serijama…

Tako dok se u cijelom svijetu govori o krizi, turska ekonomija spektakularno brzo raste – u takvoj mjeri da predsjednik zemlje iznosi čak i procjenu da bi do 2050. Turska mogla postati najjače gospodarstvo u Europi. Posebno je zanimljivo i naoko paradokslano da se veliki privredni rast ostvaruje iako je politika državnog vrha daleko od ideja pukog kapitalističkog materijalizma i konzumerizma. To je i u globalnim razmjerama zanimljiv fenomen koji pokazuje da se do ovozemaljskog bogatstva ne mora dolaziti pukim robovanjem materijalnom.

A premijer Recep Tayyip Erdogan otkrio i jedan široj javnosti malo poznat podatak iz svog privatnog života koji ilustrira o čemu je riječ.

On je tokom posjete gradu Siirt u jugoistočnoj Turskoj kazao da nikada nije pravio razliku između Turaka i Arapa:

– Volim i arapsku i tursku braću, i uopće ne pravim razliku među njima, jer su za mene svi podjednako važni. Da sam jedne smatrao drukčijim od drugih, ne bih se oženio djevojkom Arapkinjom. To je najbolji dokaz da volim i Turke i Arape, izjavio je Erdogan u Siirtu, gradu s pretežno arapskim življem, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Napomenuo je da je potrebno da sve strane u Turskoj ostave oružje i da se vrate “politici ideja i argumenata”:

“Trebate ostaviti oružje i politiku voditi u paralmentu. Ako imate ideju i mišljenje onda to slobodno iznesite u paralamentu, jer će vas tada svi slušati i shvatiti ozbiljno”, istakao je Erdogan.

doznajemo

Komentari

komentara