Magazin

Istraživanje – Ako bolujete od Facebook zavisti, ovo je vaš lijek!

Napisao admin

Ni sami više ne možemo zamisliti dan bez fejsa i Twittera, a već polako i skok na Instagram i Pinterest postaju sastavni dio rituala uz jutarnju šoljicu kafe… Svejedno nismo mogli ignorisati rezultate istraživanja njemačkog Humboldtova univerziteta o učincima društvenih mreža na naše raspoloženje.


Facebook (foto: cure.ba)

Facebook, najveća društvena mreža na svijetu, s više od milijardu korisnika, tvrde znanstvenici, dosad je najveća platforma za socijalnu usporedbu. Šta to zapravo znači? Pa znate, sigurno ono kad vas je ubo žalac zavisti kad ste gledali frendičine fotke s odmora na Maldivima, dok se vi cijelo ljeto niste uspjeli okupati ni na Bačvicama. Ili dok ste gledali kako je bilo na šefovu rođendanu na koji je bilo pozvano pola firme, ali ne i vi… Ili kad… ma, dobro, nećemo izvlačiti još trauma iz vaše podsvijesti, samo želimo reći da ako se nakon posjeta fejsu osjećate lošije i nezadovoljniji svojim životom, niste sami – spadate u trećinu svjetske populacije.

“Iznenadili smo se kad smo vidjeli koliko ljudi ima negativne osjećaje u odnosu na Facebook. Zavidni su, osjećaju usamljenost, frustraciju ili ljutnju”, kaže Hanna Krasnova, istraživačica s Instituta za informativne sustave na berlinskome Humboldtovu univerzitetu koja je radila na izvještaju “Zavist na Facebooku: Skrivena prijetnja zadovoljstvu korisnika”.

U izvješću je detektiran i najčešći izvor FB frustracije: to su fotke s godišnjih odmora, a ni rođendani više nisu što su nekad bili.

Korisnici, naime, uspoređuju broj rođendanskih čestitki koje su dobili s onima koje su upućene njihovim FB prijateljima, kao i broj lajkova i komentara na slike i postove. Pa kako se nositi sa svim tim? Odlogirati se i zaboraviti da društvene mreže postoje? Ma kakvi. Cosmo ima nekoliko savjeta:

1. Imajte na umu da sve što vidite i nije onako čarobno kako se čini na prvi pogled. Znate da vi malčice uljepšavate svoju stvarnost na fejsu, možete zamisliti koliko onda to čine drugi…

2. Ako su vam prijatelji na fejsu zaista prijatelji ili su vam u najmanju ruku ok, onda se veselite zbog njih umjesto da im zavidite.

3. Iskoristite žalac zavisti – razmislite gdje vas je najviše zapekao (biste li vi željeli isto putovanje, isti rođendan, iste cipele kao i vaša FB frendica?). I onda se u stvarnom svijetu potrudite da to i dobijete.

4. Ni slučajno nemojte pobrkati virtualni sa stvarnim svijetom! Ograničite svoje vrijeme na fejsu i nemojte da vam na kraju od svih prijateljstava ostanu samo – virtualna.

cosmopolitan.hr

Komentari

komentara