Magazin Zdravlje

Evo šta znači ako vam oko OČNI kapak počne TRZATI: Odgovor je ZABRINJAVAJUĆI, i neće vam se svidjeti!

Napisao H. H.

Ono što osjećate je mišićni spaz ili nervni skok u predjelu oko vašeg oka. Trzanje oka nije opasno po život, ali može ukazati na neke ozbiljne zdravstvene probleme. Takođe, može biti stvarno iritantno.

Nauka definira trzanje oka kao “ponavljajuće, nekontrolibilno trepćuće ili grčenje kapaka, obično na gornjem poklopcu.” Ovaj spazm očnih mišića može uticati na jedan ili oba oka i može trajati bilo gdje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Rijetko se trzanje oka može nastaviti.

Šta uzrokuje?

Nema konkretnog odgovora o tome šta uzrokuje. Obično je vezan za stres i zamor, ali i za prekomjerne količine kofeina, duhana i alkohola. Trzanje očiju takođe može biti uzrokovano suhim očima, prekomernom naprezanjem očiju, alergijama ili iritacijom oka ili membrane oka. Često se to dešava bez specifičnog razloga. Generalno, ovi grčevi očiju su bezopasni i bezbolni.

S druge strane, postoje slučajevi kada je trzanje očiju uzrokovano nekom vrstom neuroloških poremećaja, kao što je blefarospazam (abnormalno treptanje ili grčenje očnih kapaka) ili amiotrofična lateralna skleroza (ALS), poznatija kao Lou Gehrigova bolest. Blefarospazam, koji je tipičniji za žene , obično se razvija sredinom do kraja odrasle dobi.

Samo u SAD, svake godine ima oko 2.000 novih slučajeva. Iako nije ozbiljan, stanje se može pogoršati ako se ne otkrije, što dovodi do osetljivosti na svjetlost, zamućenog vida i grčeva mišića na licu. U najgorim slučajevima, grčevi očiju čak mogu zatvoriti očne kapke nekoliko sati.

Ako doživite koji od simptoma, konsultujte oftalmologa što prije.

-Ako su grčevi u potpunosti zatvorili kapak;
-Ako utječu na cijelo lice;
-Ako se oči sjaje, crvenilo ili ima pražnjenja očiju;

Ako osnovni uzrok vašeg trzanja nije neurološki poremećaj, trebalo bi da pokušate da riješite problem tako što ćete smanjiti izloženost stresu i unos kofeina. Dobivanje kvalitetnijeg spavanja je takođe izuzetno korisno.

Komentari

komentara