Magazin

'U Mostaru je poginula moja djevojka' – Nakon 20 godina Engles se vratio na mjesto tragedije

Napisao admin

46-godišnji vatrogasac iz Lingfielda u Surreyu (Engleska) vratio se na mjesto u Bosni i Hercegovini gdje je prije 20 godina svjedočio smrti svoje djevojke, Amerikanke koja je poginula u eksploziji granate.


par (foto:cure.ba)

Sean Vatcher, tada 26-godišnjak,  došao je početkom `90-tih godina prošlog stoljeća na područje bivše Jugoslavije, u region zahvaćen ratom, želeći ostvariti svoj san da postane foto-reporter.

Dok je bio u Bosni i Hercegovini zaljubio se u humanitarnu radnicu Collette Webster. 27-godišnjakinja je na televizijskim vijestima vidjela i čula šta se događa u Bosni i odlučila je doći na lice mjesta kako bi pokušala pomoći izbjeglicama.

Proveli su pet mjeseci zajedno i postali nerazdvojan par. No, kobnog 27. septembra 1993. godine popeli su se na najviši sprat jedne zgrade u tada linijom fronta podijeljenom Mostaru. Zgrada je bila izvan direktne zone borbenih djelovanja, no željeli su vidjeti preko linije fornta razaranja istočnog dijela Mostara.

Prisjećajući se tog kobnog dana, Vatcher je kazao da su u jednom trenutku vidjeli bljesak iz pravca mostarskog Bulevara, a u hiljaditom dijelu sekunde propelerom pokretana raketa je prošla između njega i djevojke. Granata je eksplodirala na zidu iznad njih.

Websterovu su geleri pogodili u trbuh i podlakticu, bila je teško ranjena i preminula je nekoliko sati kasnije u bolnici.

Ona je bila 348. smrtno stradala osoba u zapadnom Mostaru te godine, ali i prvi građanin Sjedinjenih Američkih Država koji je poginuo u ratu u BiH.

Od tog kobnog dana Sean Vatcher nije bio u sobi gdje je njegova djevojka fatalno ranjena. Došao je u Mostar nakon 20 godina, a pratili su ga reporteri BBC-jeve smisije Inside Out South East.

Sjedeći ispred zgrade gdje se dogodila tragedija, Vatcher je rekao:  “Da se tog dana nije dogodilo ono što se dogodilo, ona je mogla biti ovdje s nama i prisjećati se rata. Trebalo mi je mnogo vremena da skupim snage da ponovo dođem ovdje, i ne znam kada će se to ponovo dogoditi…”

U znak sjećanja na svoju veliku ljubav, Vatcher planira obnoviti dječje igralište pored zgrade.

cure.ba

Komentari

komentara