Magazin

RUDAR OPTUŽEN ZA SILOVANJE JE – ŽENSKO

Napisao H. H.

Pili Husein iz Tanzanije se pravila da je muškarac da bi mogla da radi u rudniku, a onda su je optužili za silovanje.

Pili Husein željela je da se obogati tako što će pronaći dragi kamen koji se hiljadu puta rijeđe pronađe od dijamanta, a pošto ženama nije dozvoljeno da se spuštaju u rudnike, ona se oblačila kao muškarac i uspjevala je u obmani kolega skoro deceniju, pišu “Novosti“…

Pili je odrasla u velikoj porodicu u Tanzaniji. Njen otac je posjedovao veliki broj farmi i bio je čuvar stoke, a isto tako je imao šest žena i 38 djece. Iako su dobro vodili računa o njoj, ne voli da se sjeća svog odrastanja, prenosi “BBC”.

“Otac se ophodio prema meni kao da sam dječak i često mi je davao da čuvam stoku. Uopšte nisam voljela takav život”, rekla je Pili.

Kada se udala, njen život je postao još nesretniji i kada je napunila 31 godinu pobjegla je od muža nasilnika.

Tragala je za poslom i našla se u malom gradu Mererani, u podnožju Kilimandžara gdje postoje rudnici u kome može da se pronađe rijetko ljubičasto-plavo drago kamenje, nazvano tanzanit.

“Nisam išla u školu pa nisam imala mnogo opcija. Ženama nije dozvoljeno da se kreću u području rudnika pa sam se pojavila tamo kao muškarac”, rekla je Pili koja je čak promijenila i ime.

“Zvali su me Ujka Husein i nikome nisam rekla da je moje ime Pili. Čak i danas, ako želite da me nađete u kampu potražite me pod tim imenom”, govori Pili.

U uskim, prljavim i vrelim tunelima, nekima na dubinama nekoliko stotina metara, Pili je radila između 10 i 12 sati, kopala i prosijavala nadajući se da će pronaći drago kamenje.

Znala sam da odem na dubinu od 600 metara. Radila bih to hrabrije od mnogih muškaraca. Bila sam snažna i mogla sam da donesem količinu koja se očekuje od muškarca”, govori Pili i dodaje da niko nije posumnjao da je ona žena.

Prošlo je oko godinu dana kada je pronašla dva velika kamena i obogatila se. Novcem je kupila kuću za oca, majku i sestru bliznakinju, kupila je sebi bolji alat i zaposlila je nekoliko ljudi da rade kao rudari za nju.

Njena maska je bila toliko dobra da je morao se desi niz čudnih okolnosti kako bi njen pravi identitet bio konačno otkriven. Žena koja živi u blizini prijavila je da je silovao jedan od rudara pa je Pili uhapšena kao osumnjičena.

“Kada su došli policajci, čovjek koji je počinio silovanje pokazao je na mene i rekao da sam ja to uradila”, rekla je Pili.

Nije imala izbora i morala je da otkrije svoju tajnu. Policajci su rudarima rekli da je ona ustvari žena, a oni nisu vjerovali.

Tek kada se udala i zasnovala porodicu, kolege rudari su povjerovali da je žensko.

Sjeća se da joj je bilo teško da nađe muža u svijetu koji je nju posmatrao kao muškarca. Kaže da je njenom mužu trebalo pet godina da joj se približi.

Danas ona ima uspješnu karijeru, ima firmu koja se bavi rudarstvom i ima oko 70 zaposlenih. Među zaposlenima ima tri žene, ali one rade kao kuharice, ne kopaju. Kaže da u rudarskoj industriji danas ima mnogo više žena nego što ih je bilo kad je ona počinjala, ali da ih ipak nema mnogo.

Njen rad obezbjedio joj je da plati školovanje za više od 30 rođaka, ali kaže da ne bi voljela da njena kćerka pođe njenim stopama.

“Želim da moja kćerka ide u školu, da bude obrazovana i da bude u mogućnosti da živi drugačije nego što sam ja”, zaključuje Pili.

Komentari

komentara