Magazin

Ispravite stvari – Kako da popravite prijateljstvo?

Napisao admin

Nevolje sa drugaricama se ne završavaju u srednjoj školi. Svi zabrljamo ponekad, pa povrijedimo osjećanja naših dragih prijateljica.


Prijateljice (Foto: Cure.ba)

Ali sada kada smo odrasli, možemo oprostiti jedni drugima sve dok znamo da ništa od toga nije bilo namjerno. Ako ste ikada zaboravili rođendan drugarice, ili ste bacile oko na njenog bivšeg, evo kako da ispravite stvari i nastavite prijateljstvo.

Greška # 1: Zaboravili ste njen rođendan

“U trenutku kada shvatite da ste promašili datum njenog rođendana, ponudite izvinjenje, ali ne i izgovor”, kaže Irena Levin, profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Njujorku. “Ups” rođendanska čestitka ili poklon, ali i ponuda da je častite pićem ili ručkom su isto tako dobri potezi. Zapamtite, takođe, da koliko je vaša prijateljica povrijeđena vašim zaboravom, zavisi od toga koliko su joj bitni rođendani. Ako je ona super osjetljiva (što dr. Levin naziva “rođendanska princeza”), možda ćete morati da se potrudite malo više kako bi je odobrovoljili.

Greška # 2: Ne sviđa vam se njen muž

Izostavite njenog muža iz vašeg prijateljstva koliko god možete. Nije fer da je tjerate da dijeli svoju lojalnost, naročito ako ona zna kako njen muž nije vaša omiljena osoba. “Podsjetite je koliko vam je važno njeno prijateljstvo, i ograničite provođenje zajedničkog vremena na isključivo ženska druženja”, kaže dr Levin. Ubacite malo diplomatije (ili upotrijebite bezopasne bijele laži): nema razloga da joj detaljno objašnjavate šta vam se ne sviđa u vezi njenog dragog.

Greška # 3: Vi ste u vezi sa njenim bivšim (ili želite to)

“Sigurno postoje prijatelji koji su tu situaciju prebrodili uspješno, bez izazivanja povrijeđenih osjećanja, ali moj generalni savjet bi bio, ako želite da zadržite prijatelja izbjegavajte bivše”, kaže Ilejn Zelei, vanredni profesor komunikacije na LaSal fakultetu Univerziteta u Filadelfiji, koja je proučavala ženska prijateljstva. Ovo je posebno tačno ako su oni nedavno raskinuli, ali čak i odavno bivši može da raspiri svijet emocija. Ukoliko ste već u tome, budite spremni za period bolnog prilagođavanja ili čak dugoročnog gubitka svoje prijateljice. Međutim, ako ste samo u fazi kontemplacije, razgovarajte o tome iskreno,” kaže dr Zelei, što je jedini način da vaše prijateljstvo ostane netaknuto.

Greška # 4: Niste joj se našli u ključnom trenutku

Ne nudite izgovore ili opravdanja tipa “Baš sam u tom periodu bila prezauzeta”.”To samo umanjuje njeno iskustvo čineći da izgleda kako je vaš život važniji nego njen”, kaže dr Zelei. Umjesto toga, priznajte da ste je iznevjerili i da shvatate koliko se loše osjećala zbog vašeg odsustva. Pitajte, ponizno i iskreno, ako postoji nešto što možete da uradite sada za nju. Onda pustite da sve ide po svom. U zavisnosti od toga koliko je bila povrijeđena (i koliko su joj se drugi našli u to vrijeme) možda će trebati duže vremena da se vaše prijateljstvo potpuno obnovi.

Greška # 5: Zakasnili ste na sastanak sa njom

Morate da se izvinite, naravno, i ponudite nešto da bi ublažili neprijatnost, kao što je na primjer plaćanje ručka. “Ako je ovo stalna pojava, vi joj dajete poruku da je vaše vrijeme od njenog”, kaže dr Levin. Hronična kašnjenja mogu ozbiljno da oštete prijateljstvo. Priznajte da ste vi ta koja ima problem sa tačnošću, te da to nema nikakve veze sa njom. Zajedno dođite do rješenja, pa tako planirajte sastanak na nekom mjestu na kom joj ne smeta da čeka ( bolje u knjižari nego na ulici), ili se dogovorite za viđanje u vašem domu.

Greška # 6: Niste je nazvali … mjesecima

Nemojte da odlažete da je pozovete, jednostavno uradite to. “Ako zaista nemate valjano opravdanje, u tom slučaju i bijela laž može da dođe u obzir” (prekovremeni rad na poslu, ili problem sa članom porodice kome ste posvećivali svo vrijeme), kaže dr. Levin. Ali neka bude kratko i slatko, a zatim se potrudite da budete u kontaktu. “Zapamtite, takođe, da različita prijateljstva imaju različiti tempo”, napominje dr Levin. Možda vaše prijateljstvo funkcioniše na taj način, pa je nepisano pravilo da protekne dosta vremena između poziva, u tom slučaju ovo i nije tako veliki problem kao što mislite.

Greška # 7: Niste joj rekli kada je uradila nešto čime vas je povrijedila

“Ako je ono što je vaša prijateljica uradila bio jednokratni događaj koji vjerovatno neće ponoviti, izvagajte da li je korisnije da joj kažete kako ste se osjećali”, ističe dr Zelei. Njen savjet bi bio: “Samo otkrivanje povrijeđenosti koristi i donosi dublji nivo povjerenja i razumijevanja prijateljstva, što u svakom slučaju prevazilazi cijenu vašeg ili njenog ponosa”. U suprotnom moglo bi da dođe do hlađenja u prijateljstvu. Ali, ako je ono što je ona uradila toliko bolno da niste sigurni da možete da provedete vrijeme sa njom, bez da vas to proganja i muči, bolje pričajte sa njom. Neka bude jednostavno: “Ja sam čula da pričaš sa Majom o mojim problemima sa plodnošću, što sam te zamolila da ostane među nama.” Dajte joj šansu da se izvini, i vidite da li je moguće da ponovo vratite povjerenje u vaš odnos.

smedia

Komentari

komentara