Magazin

Internetom kruži upozorenje – U poklonjenom privjesku je čip koji prati jeste li kući ili ne?!

Napisao admin

Internetom je počelo kružiti neobično upozorenje. Nismo sigurni koliko u njemu ima istine, no opreza nikad nije previše… Evo o čemu je riječ:


Automobil (foto: cure.ba)

Navodno, ovih dana na mnogim mjestima – benzinskim pumpama ili na parkiralištima dijele se besplatno privjesci za ključeve i mali kič nakit za vaš auto, a u tome je ugrađen chip za praćenje.

U upozorenju se tvrdi da ga koriste kriminalni tipovi koji žrtve prate sa benzinskih pumpi sve do kuće i na taj način znaju kada nema nikoga kod kuće da bi je opljačkali.

Riječ je, prema istoj priči, o vrsti jeftinih čipova koji se odnedavno koriste u nekim hotelima (ugrađuju se ili ušivaju u stvari koje hotelski gosti “uzimaju za uspomenu” poput peškira, fenova, vješalica i sl.).

Zvanično nismo uspjeli dobiti potvrdu ovog upozorenja od neke službene institucije poput policije. Iako nema nikakve potvrde, sve donekle izgleda logično, no s obzirom na još uvijek relativno visoku cijenu opreme za praćenje, čini se da bi se ovakva vrsta krađe kriminalcima mogla “isplatiti” jedino u slučajevima kada ciljano nekoga žele opljačkati i kada očekuju visok plijen, piše Doznajemo.

cure.ba

Komentari

komentara